Weesp speculeerde zich suf

Twee verdachten van dreig-telefoontjes werden gisteravond aangehouden. Overdag wist Weesp nog van niets...

Van onze verslaggeefster Maartje van Hoek

weesp De politie kon gisteravond twee verdachten aanhouden van de dreigtelefoontjes die basisscholen in Weesp deze week ontvingen. Eerder op de avond zond het televisieprogramma Opsporing Verzocht beelden uit van de drie mogelijke daders, tussen de 16 en 20 jaar. Op het Stationsplein in Weesp telefoneerden de drie jongens vanuit een telefooncel. Een beveiligingscamera legde die beelden vast.

De burgemeester van Weesp liet de politie gisteren extra surveilleren bij diverse basisscholen in de Noord-Hollandse gemeente en stuurde alle ouders van kinderen tot twaalf jaar een brief waarin werd gewaarschuwd voor dreigend gevaar. Omdat de burgemeester niet wist van wie de dreigtelefoontjes afkomstig waren, mochten kinderen alleen door hun eigen ouders van school worden gehaald.

De deuren van alle scholen werden op slot gedaan om te voorkomen dat een onbekende de school zou betreden. De burgemeester informeerde ouders en verzorgers verder niet over de inhoud van de telefoontjes.

Dat mondde uiteindelijk uit in waanzinnige taferelen, gisteren in Weesp. Schooldirecteuren die vreemden van het schoolplein wegjagen. Kinderen die zich de hoofdrolspelers in een nieuwe film voelen. En ongeruste ouders. Want wat er aan de hand is in de Noord-Hollandse gemeente, weet niemand precies.

Helen Turksema brengt haar kinderen gewoon zelf naar school, De Hobbedob in Weesp, maar speculeert zich ondertussen een ongeluk. ‘Wat voor dreigementen zijn er eigenlijk binnengekomen?’

Veel ouders leggen het verband met het Belgische Dendermonde, waar begin deze maand twee baby’s en een kinderleidster in een kinderopvang om het leven werden gebracht door een man die de opvang binnenliep.

‘Ik wil weten wat er aan de hand is’, zegt Turksema. Haar zoon zit in groep acht van de Hobbedob en krijgt op school niets te horen. Pas als hij voor de deur staat, draait een leraar de deur van het slot en laat hem binnen. Zijn juffen en meesters zwijgen als het graf. Turksema wil haar kinderen duidelijkheid geven. ‘Als ik weet wat er aan de hand is, kan ik het hun uitleggen.’

De politie surveilleert langs alle scholen. Of hij op scherpschutters op daken moet letten, of bijvoorbeeld juist lager moet zoeken, in de bosjes, wil een dienstdoende agent van politie Gooi en Vechtstreek niet zeggen. Sommige ouders houden hun kinderen thuis.

De directeur van de Van der Meulen Vastwijkschool in Weesp zegt dat ze zich ook zorgen zou maken als het haar kinderen waren. Er zijn wel wat klassen op haar schoolplein aan het spelen, maar in kleine groepjes. ‘Normaal spelen alle vierhonderd kinderen tegelijk buiten, nu zijn er maximaal vijftig op het plein.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden