Weeskinderen sneller naar buitenland

Verscheidene landen zetten vaart achter adopties...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM Behalve Nederland, waar donderdag 106 Haïtiaanse weeskinderen aankwamen, zetten meer landen zich in om wezen uit Haïti op te nemen.

Frankrijk, Spanje, België en de Verenigde Staten versnellen lopende adoptieprocedures. In België zullen komende week naar verwachting 13 kinderen aankomen.

Vooral de VS zijn actief. De Amerikaanse organisatie Kids Alive International bracht maandag 50 wezen naar tehuizen in de Dominicaanse Republiek. Dezelfde dag kwamen 54 Haïtiaanse wezen aan in Pittsburgh, met speciale toestemming van de Amerikaanse autoriteiten. Het gaat hier bijna uitsluitend om kinderen van wie de adoptieprocedure al vergevorderd is.

De Amerikaanse autoriteiten werken ‘dag en nacht’ met de Haïtiaanse autoriteiten om nog meer wezen te kunnen opvangen, aldus een woordvoerder.

De katholieke kerk in Miami bereidt een plan voor om duizenden wezen naar de VS te brengen. Het plan heet ‘Operatie Pierre Pan’, naar de ‘Operatie Pedro Pan’ uit 1960, toen 14 duizend ouderloze kinderen uit Cuba naar Amerika werden overgebracht.

In Haïti waren voor de aardbeving al 380 duizend wezen, schat Unicef, het kinderfonds van de VN. Dat is veel op een bevolking van 9 miljoen. De oorzaken voor dit hoge aantal zijn onder meer een reeks orkanen in 2008, waarbij bijna 800 doden vielen, en de tropische stormen van 2004 en 2005.

Door de aardbeving van vorige week dinsdag zijn er nog ‘tienduizenden’ wezen bijgekomen, vrezen hulporganisaties. Unicef zegt twee maanden ‘detectivewerk’ nodig te hebben om uit te vinden hoeveel kinderen hun ouders werkelijk hebben verloren. De organisatie onderstreept dat adoptie in het buitenland een laatste redmiddel moet zijn. Het is beter is hen onder te brengen bij verwanten in eigen land, aldus Unicef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden