Wees verstandig: ruil uw man op tijd in

HET IS een opvallend verschijnsel dat vrouwen na de overgang zoveel leuker zijn dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Vrouwen zijn kennelijk beter dan mannen in staat nieuwe dingen op te pakken, hun nieuwsgierigheid en levenslust te bewaren....

Voor wie erop gaat letten, is het aantal suffe, ongeïnteresseerde oudere mannen bepaald schrikbarend. Dat zijn dan wel mannen die ooit wakker en alert in het leven stonden, en met wie kennelijk iets gebeurt, zo halverwege de vijftig.

Aan het straatbeeld is het al duidelijk. Soms lijkt het wel alsof musea, concerten, evenementen en andere uitjes voornamelijk voor oudere vrouwen georganiseerd en door hen bezocht worden. In musea lopen hele horden belangstellende vrouwen van een zekere leeftijd, die dan waarschijnlijk ook nog op een aquarel- of schilderclubje zitten. Nu leven vrouwen natuurlijk langer dan mannen, maar dat verschil begint pas ergens in de zeventig te spelen.

Dus waar zijn al die mannen?

Die zitten gewoon thuis. Ze hebben misschien besloten om nooit meer naar een museum te gaan of ze zijn domweg moe. Er zijn vijftigers die

elke dag om tien uur in bed liggen, en nog moe zijn. Soms wordt er eentje meegesleept door zijn echtgenote, die vergeefs hoopt het leven

in de oude baas wat aan te wakkeren, maar aan zijn doffe blik is duidelijk dat het niets gaat worden. Zo'n man heeft er geen zin meer in.

Nu bestaan er ook uitzonderlijk uitsloverige mannen die op hogere leeftijd nog aan de zogenaamde tweede leg beginnen, dat wil zeggen een nieuw gezinnetje met een jonge vrouw, maar zulke mannen zijn niet

vaak te zien op het schoolplein, in de speeltuin of het zwembad.

Daar zijn ze dan ook weer te moe voor. Er zijn vrouwen van halverwege

de vijftig die af en toe een nieuwe vriend hebben, en dan komt er een

bejaarde aanschuifelen die even oud als zij blijkt te zijn. Die vrouwen zouden er verstandig aan doen hun partners enkele tientallen jaren jonger te kiezen.

De verklaring dat mannen na een leven hard werken fysiek tot niets meer in staat zijn, is niet erg voor de hand liggend. In ons land wordt vooral zittend gewerkt, en dat is op andere dan lichamelijke manieren afmattend. Bovendien werken vrouwen tegenwoordig minstens even hard als mannen, en is de combinatie van kinderen, werk en het huishouden heel wat vermoeiender dan alleen maar naar je werk gaan. Nee, er moet iets anders aan de hand zijn.

Misschien is het wel een reactie op de verpletterende dadendrang en ondernemingslust van hun vrouwelijke leeftijdsgenoten, dat oudere mannen er zo massaal het bijltje bij neergooien. Ze worden gewoon geïntimideerd door de grote hoeveelheden leergierige, opgewekte vrouwen die ze tegenkomen. Vrouwen zijn immers pas halverwege de vijftig verlost van de niet aflatende zorg en zelfopoffering die hun leven tot dan toe gekenmerkt hebben.

De kinderen, die jarenlange aandacht en begeleiding nodig hebben, zijn de deur uit en min of meer zelfstandig, hulpbehoevende ouders over het algemeen overleden. Voor het eerst in hun leven kunnen ze doen wat ze zelf willen. Eindelijk eens tijd voor die cursus Sanskriet/biezenmatten/theologie/glasblazen, waar ze al zo lang heimelijk van dromen. En ze hebben nog geld ook. Daar kan geen man tegenop.

Liesbeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden