'Wees niet bang om alleen op reis te gaan'

Wie de Volkskrant-Singlesite volgt, hoeft eigenlijk nooit het weerbericht te lezen. Als de zon schijnt en de temperatuur normaal is 'voor de tijd van het jaar', lijken alle singles buiten op partnerjacht te zijn....

De laatste weken was het erg druk op de site. Wolken, koude en regen jagen de singles achter hun computer. Dan daar maar een potje sjansen en ervaringen uitwisselen.

In Nederland werken de weersomstandigheden deze zomer nog niet mee. Eigenlijk zit er niets anders op dan naar het buitenland te gaan. Op vakantie naar een warm oord en dan daar maar verder zien. Maar hoe pakken singles dat reizen aan? Gaan ze alleen, met vrienden die ook alleen zijn of boeken ze een groepsreis? Vragen, vragen, vragen.

Ser is al op vakantie geweest: begin juni naar Italië, 'in m'n uppie'. Waarschijnlijk voor het eerst alleen, want Ser, die zichzelf omschrijft als type 'flirten met ogen en alleen eromheen dansen', bekent aanvankelijk wat zenuwachtig te zijn geweest. Dat bleek helemaal niet nodig: 'In een week tijd ben ik met vier meiden uit drie verschillende landen opgetrokken.' Tip van Ser: overnacht in hostels. Nog een tip: 'Wees niet bang om alleen te gaan, er zijn vele anderen die hetzelfde doen. Als zelfs een verlegen type als ik met mensen optrekt, mag het geen probleem voor anderen zijn.'

Isabel is allang niet meer bang, zij reist vaak alleen. En net als Ser heeft ze goede ervaringen met jeugdherbergen. Daar ontmoet je andere alleenreizenden, daar maak je een praatje met onbekenden. Isabel kan best een hotel betalen, maar ze kiest voor de kans op gezelschap. Hoewel het daarmee ook weer niet te gek moet worden: 'Je hebt er betrekkelijk weinig privacy, da's jammer.' Pluspunt: 'De hostels staan wel vaak op fantastische locaties.'

Dat is nou handige informatie voor andere singles. Vindt Suus ook: 'Tja, hier heb ik wat aan.' Suus wil alleen op reis, maar ziet nogal op tegen alleen eten 'en alleen een hotelkamer lijkt me ook erg saai'. Moeite met contact maken heeft Suus niet, maar ze vraagt zich af of anderen daar op zitten te wachten en opdringerig overkomen is het laatste wat ze wil.

Mus ('alweer ruim drie jaar single') gaat niet alleen op vakantie, maar met 'mijn beste vriend', die ook single is. Hoe dat moet als een van tweeën een relatie krijgt, weet Mus wel. Die nieuwe partner krijgt niet het alleenrecht; af en toe een reisje met die beste vriend moet traditie blijven. 'Als iedereen met vaste relaties dat zou doen, zou dit probleem voor singles veel kleiner zijn.' Dan hoeft dus niemand meer alleen. Tenzij ze zelf zo nodig moeten.

Zoals Mar. Zij is vorig jaar 'een paar keer heerlijk met mijzelf op pad geweest' en heeft de smaak te pakken. 'Vanaf medio september ga ik een jaar reizen; just me, myself and my rugzak. Geen huis meer, geen baan meer, weg zekerheden, welkom vrijheid!'

Selene vindt het dapper, maar ook een beetje jammer: 'Ik zal je missen, hier op de site, want van wat ik in een oogopslag kan zien, maak ik toch wel op dat jij hier de boel een beetje gezellig houdt.' Dapper vindt Mar wat overdreven: 'Ik heb niet de indruk dat ik iets wereldschokkends ga doen (behalve dan dat ik de andere kant van de wereld ga schokken ;)).

Ze belooft Selene dat ze af en toe op de VKSS zal kijken 'hoe het met jullie gaat'. Dat doet Mar dan vast alleen als het slecht weer is. Sommige dingen blijven, zelfs aan de andere kant van de wereld, altijd hetzelfde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden