Wees gewaarschuwd, de leraren zinnen op actie

De actiegroep Leraren in Actie verzamelt actieplannen. Samen met de ouders wil LIA optrekken tegen het boze kabinet. Voor het behoud van een vakantieweek. Kansloos.

Ferry Haan

Het nieuwe kabinet staat een hete winter te wachten. Tenminste, als het aan de actiegroep Leraren in Actie (LIA) ligt. De actiegroep zegt op te komen voor de docent en bereid demonstraties voor om te protesteren tegen de vuige voornemens van dit kabinet. Op dit moment heeft LIA een website geopend waarop LIA-leden met geschikte actievoorstellen kunnen plaatsen.

Vakantieweek

De leerkrachten waarschuwen dat het in beweging komt wanneer het kabinet, zoals aangekondigd, een week van de zomervakantie afpakt. Ook wanneer het kabinet alsnog overgaat op bezuinigen op het onderwijs, roept LIA op tot actie.
Dat dit kabinet nauwelijks bezuinigt op onderwijs, is een trivialiteit waar de LIA soepel overheen stapt. Ze willen vechten voor het behoud van de zomervakantie en de LIA roept ouders op om mee te doen.

Ouders

Ik kan de LIA meteen uit de droom helpen. Voor ouders is een lange zomervakantie geen teken van kwaliteit van het onderwijs. Het is eerder omgekeerd. Ouders hebben grote problemen met de lange, lange zomervakantie van hun kinderen. Ik vermoed dat ouders zouden willen demonstreren voor een kortere schoolvakantie. Zeker niet voor een langere.

Storend

Ik stoor mij aan docenten die opkomen voor hun lange zomervakantie en tegelijkertijd klagen dat ze overbelast en onderbetaald zijn. In mijn ogen gedragen docenten zich als rupsjenooitgenoeg. Ze zetten de hele beroepsgroep neer als klagers en geven een slecht voorbeeld aan de leerlingen. Dat hierdoor minder mensen kiezen voor werken in het onderwijs, lijkt mij heel waarschijnlijk. Wie wil er werken in een sector die overbelast en onderbetaald is, en waar ook nog aan de vakantie getornd wordt?

Ruilen

Ik kan maar niet begrijpen waarom LIA en andere boze docenten niet willen ruilen. Oke, minder vakantie, maar dan wel meer inkomen. Of minder vakantie en minder werkdruk, zoals nu is voorgesteld. Vragen om behoud van vrije tijd én meer salaris geeft aan dat economisch benul niet erg diep is doorgedrongen bij de LIA-docenten.
Docenten hoeven natuurlijk niet te juichen bij dit kabinet, maar mijn collega’s zouden ook kunnen beseffen dat in de huidige bezuinigingsgolf het onderwijs goed weg lijkt te komen.

Miljard

De positie van de docent wordt verbeterd, aangezien het extra miljard voor de docent van het vorige kabinet, overeind is gebleven. Wanneer deze belofte was wegbezuinigd, dan ga ik mee naar het Malieveld. Hier is echter geen sprake van.
Er is natuurlijk best veel mis in het onderwijs en de LIA heeft gelijk wanneer het waarschuwt voor kwaliteitsverlies in het onderwijs. Dat moet zo veel mogelijk worden voorkomen, maar dan wel binnen realistische grenzen.

Huilie, huilie

Kom daarom met voorstellen die kunnen werken, in plaats ‘huilie, huilie doen ’, in de woorden van de grote blonde PVV-roerganger. Er is geen alternatieve regeringscoalitie te bedenken die miljarden meer gaat uittrekken voor het onderwijs. Roeien met de riemen die we hebben, zal daarom de komende periode het devies blijven.

Onbevoegd

De LIA- actiegroep maakt een groot punt van het aantal onbevoegde docenten dat voor de klas staat. Ik deel deze zorgen overigens niet helemaal. De LIA kan roepen dat alle onder- en onbevoegde docenten terug naar school moeten, maar dit is opnieuw niet realistisch. Zonder onbevoegde docenten voor de klas, zou het onderwijs in Nederland in storten. Hierbij moet bedacht worden dat iemand in het onderwijs ‘onbevoegd’ is wanneer hij na een lange en ingewikkelde studie niet nog een jaartje docentenopleiding heeft gevolgd. Er zijn veel onbevoegde docenten die kunnen heus wel wat kunnen.

Effectiever

Er zijn naar mijn idee effectievere maatregelen te bedenken voor het probleem van de onbevoegde docent. Van een schoolbestuurder hoorde ik dat hij met de gedachte speelt om het eerstegraads gebied te verkleinen. Dat lijkt me een logische stap. Wanneer we een tekort hebben aan universitair geschoolde docenten, en we hebben weinig geld, dan moeten we de hooggeschoolde docenten zo goed mogelijk inzetten.

Onderscheid

Dat betekent dat een onderscheid gemaakt zou kunnen worden tussen docenten voor de havo en docenten voor het vwo. Met een tweedegraadsdocent voor een klas met havoleerlingen is niet veel mis. Het logische doel voor een havoleerling is immers het hoger beroepsonderwijs. De opleiding die een tweedegraadsdocent ook heeft doorlopen.

Universitair

Een tweedegraadsdocent voor een vwo-leerling is wel een probleem. Hoe moet een docent leerlingen motiveren voor een opleiding die hij zelf niet kon of wilde volbrengen? De voorbeeldrol van een docent is moeilijk te overschatten. Docenten die uitstralen dat een universitaire opleiding niet belangrijk is, zouden ver gehouden moeten worden van vwo-leerlingen. Wanneer het eerstegraadsgebied verkleind wordt tot alleen de bovenbouw van het vwo, is een wereld gewonnen en stijgt de efficiëntie in het onderwijs.

Harde ondergrens

Het probleem van de onbevoegde docenten zou ook al een stuk minder zijn, wanneer er een harde minimale ondergrens is voor een docent, bevoegd of niet. Ik zou willen voorstellen dat leraren geen les mogen geven boven het door hen zelf behaalde niveau. Dus hbo-ers voor de havo en wo-ers voor het vwo. Of de docenten een lerarenopleiding hebben gevolgd, vind ik minder van belang dan of ze met goed gevolg hebben gestudeerd.

Belachelijk

Op dit moment lijken docentenacties tegen dit kabinet mij zwaar overdreven. Het is goed om dit kabinet scherp te houden. Maar met een staking voor het behoud van een vakantieweek, die geruild wordt voor een vijftal vrije dagen, zou het onderwijs zichzelf belachelijk maken. Veel ouders zullen het vast met mij eens zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden