Column

Wees blij als het vermeende Kwaad schrijft en lees wat hij vindt

Schrijvers die weg willen omdat een ander iets schrijft, een bijzondere situatie.

Nico Dijkshoorn
Dyab Abou Jahjah. Beeld anp
Dyab Abou Jahjah.Beeld anp

Toen ik hoorde dat Jessica Durlacher vertrok bij De Bezige Bij dacht ik: dat lijkt me een win-winsituatie. Ik wist nog niet waarom Jessica wegging. Het kon van alles zijn. De Bezige Bij wilde haar misschien niet meer financieel ondersteunen bij het bloemschikken. Zo zag ik haar voor het laatst op de televisie, als de bloemschikkende vrouw van Leon de Winter. Zij vertelde dat ze een beetje onzeker was over een toneeltekst en Leon, net buiten beeld, moedigde haar aan. Het was echt heel goed wat ze had geschreven.

In het echt zag ik Jessica Durlacher als begeleider van haar dochter. Na een interview werd de dochter minutenlang in de armen gesloten. Alles kwam goed. Ze zou een echte schrijfster worden, met boeken enzo, nou ja eigenlijk alles wat ze al van mamma en pappa kende.

Leon de Winter kende ik iets beter. Ook weer van de televisie en de radio. In een reportage op Radio 1 hoorde ik Leon, aangemoedigd door een hard lachende zaal, een stand-upcomedy-act doen. Leon vroeg zich hardop af of het niet een goed idee was om voortaan een steriliserend middel door het drinkwater richtig Gazastrook te mengen, want ondanks de vermeende onderdrukking vermenigvuldigden de Palestijnen zich nog steeds in duizelingwekkende vaart.

Leon de Winter en Jessica Durlacher. Beeld anp
Leon de Winter en Jessica Durlacher.Beeld anp

Op de televisie zag ik Leon de Winter in het programma Zomergasten. Hij vond van alles over Egypte, maar bleek er desgevraagd nooit te zijn geweest. Leon nam in het programma breeduit de tijd om geëmotioneerd te vertellen over de keer dat hij, tijdens een verblijf in de Verenigde Staten, met tranen in zijn ogen had staan kijken naar een formatie overvliegende straaljagers.

Inmiddels weet ik dat Jessica Durlacher en nog wat andere schrijvers weg willen bij De Bezige Bij, omdat daar een boek van de Vlaamse publicist Dyab Abou Jahjah wordt uitgegeven. Schrijvers die weg willen omdat een ander iets schrijft, dat vind ik een bijzondere situatie. Als je het vermeende Kwaad binnen handbereik hebt en als het ook nog schrijft, wees dan dankbaar en lees wat hij vindt.

Dat helpt enorm, kennis nemen van denkbeelden, al zijn ze je op voorhand onwelgevallig. Ik hoorde Leon kwaken over die prachtige vechtmachines van de Amerikanen en dacht: dus dat is zijn thema: tweedeling en machtspolitiek. Dat hielp mij, samen met het radiofragment, enorm om Leon de Winter beter te begrijpen. Ik was daarom minder verbaasd toen ik las dat in de pauze van het door Jessica en Leon geschreven toneelstuk over Anne Frank, tegen een kleine meerprijs, een snack- en borrelarrangement kon worden besteld.

Op Twitter postte journalist Bart Schut de volgende cynische tweet: 'Goebbels heeft interessante ideeën over de samenleving en een vlotte babbel. Kortom de ideale Zomergast.' Op mijn vraag of iets er niet was als je het niet zag of hoorde, antwoordde hij: 'Nee, ik bedoel het als: je hoeft niet elke nazi urenlang aan het woord te laten om te weten dat nazi's bestaan.'

In de Volkskrant stond een brief van Rudy Schreijnders, die een oproep deed aan VPRO-leden om hun lidmaatschap op te zeggen. Ik begrijp niets van zo'n oproep en dat wegwandelen bij een uitgeverij. Ik ben uiterst nieuwsgierig naar de eerste aflevering van Zomergasten. In tegenstelling tot de wegkijkers weet ik namelijk nog niet wat daarin zal worden gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden