'Wees alert op signalen van radicalisering'

Het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum waarschuwt hulpverleners en overheidsinstanties alert te zijn op signalen waaruit blijkt dat jongeren radicaliseren. Jeugdzorg, gemeenten en politie maar ook moskeeën en ouders moeten direct ingrijpen als ze denken dat iemand zich wil aanmelden als jihadstrijder.

null Beeld afp
Beeld afp

Een groep van 20 tot 25 jongeren en mannen uit Zuid-Holland-Zuid is volgens Forum nu in Syrië om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. 'Ze komen uit de regio Delft-Rotterdam en maken deel uit van een groep van tientallen jongens en mannen uit Nederland, misschien zelfs meer dan 100', aldus Forumvoorzitter Sadik Harchaoui. Twee van de strijders zijn omgekomen, meldden diverse media. Hun dood is door de autoriteiten in ons land niet bevestigd.

De Nederlandse strijders in Syrië zijn volgens Harchaoui Marokkaanse en Turkse Nederlanders, maar opvallend genoeg ook autochtonen. Dat er jongens sneuvelen, is volgens hem niet verrassend. 'Dat lag wel in de lijn der verwachting.' Het is een gemengde groep met als grote gemene deler dat ze in Nederland vaak met grote problemen kampen. 'Ze hebben schulden, zijn vaak met de politie in aanraking geweest, zonder diploma van school gegaan en werkloos', aldus Harchaoui.

De Forumvoorzitter denkt dat de meeste Nederlandse strijders hun status wat proberen op te poetsen en hun gevoel van eigenwaarde willen opvijzelen. 'Ze vertrekken heel stoer naar Syrië om tegen het leger te vechten. Maar wat ze niet beseffen is dat daar niemand op ze zit te wachten. Deze jongens dienen uitsluitend als kannonenvlees.'

Volgens Harchaoui is er de afgelopen jaren te weinig aandacht geweest voor deze problematiek. 'Nu is het Syrië, straks Mali', denkt hij. 'En dit type jongeman is vroeger naar Irak of Afghanistan gegaan om voor 'de goede zaak' te vechten.' Hij roept ouders op om hun zonen goed in de gaten te houden en bij Jeugdzorg, politie of gemeente voor hulp aan te kloppen als ze denken dat hun kind wordt gerecruteerd. 'Vertel deze jongens dat hun toekomst in Nederland ligt. Dat ze hier een opleiding of werk moet zoeken en zorg dat ze niet in een isolement raken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden