Weerwoord directeur Wim van Limpt: 'Niet zuinig, zuinig, maar zo efficiënt als kan'

Directeur Wim van Limpt (44) van Buma/Stemra heeft de afgelopen anderhalf jaar tienduizenden euro's uitgegeven aan onder meer businessclass vliegtickets, hotels, etentjes, een peperduur golfabonnement en een nieuwe inrichting van zijn kantoor. Dat terwijl hij vorig jaar bij zijn aantreden juist zei zuinig te zullen zijn zodat er zoveel mogelijk geld voor de aangesloten leden overblijft. Lees hier zijn weerwoord.

Tom Kreling
Wim van Limpt Beeld
Wim van LimptBeeld

Van Limpt heeft ruim anderhalve week voor deze publicatie een lijst vragen toegestuurd gekregen. Die wilde hij persoonlijk beantwoorden, omdat hij stelt dat een clubje mensen facturen en informatie over hem lekt, om hem 'op een bepaalde manier' neer te zetten. 'Ik vind het allemaal prima. Maar er zijn ook facturen die het tegenovergestelde laten zien.' Onderstaande reactie is een weergave van dat gesprek.

Het golfabonnement is afgesloten omdat Buma/Stemra in het verleden ook golfevenementen organiseerde en er 'van uit de markt een roep was' dat weer te doen. Het is een zakelijk account, zegt hij, en hij komt er nooit alleen. 'Ik ben zelf geen golfer. Ik doe dit voor Buma.' De vereniging heeft nu volgens hem twee keer 'in klein comité' een golftoernooi georganiseerd. 'De reacties zijn superpositief.'

Van Limpt zegt dat je bij alles de vraag kunt stellen of het past bij een zuinig beleid. 'Maar ik heb bij mijn aantreden niet gezegd: zuinig, zuinig. Ik heb gezegd dat we zo efficiënt mogelijk moeten werken.' Businessclass vliegen past volgens hem bij efficiency, omdat je dan makkelijk vluchten kan annuleren en wijzigen en veel tijd wint met inchecken en het vliegtuig verlaten. 'Mijn agenda zit van 's ochtends tot 's avonds vol.' Ook moet hij kunnen doorwerken in het vliegtuig. 'En als je business class vliegt, is het voordeel dat er niemand naast je zit. Want ik werk toch met financiële gegevens van anderen.' Dat zijn volgens hem 'allemaal elementen' waarom zijn voorgangers ook businessclass vlogen.

Zijn kamer heeft hij vlak voor de verhuizing voor meer dan 10 duizend euro laten inrichten omdat het nodig was. 'Hier stond een bank waar je niet op kon zitten. Maar die stoelen zijn nog van mijn voorganger.' Ook was er een tafel waar hij 'qua lengte' niet aan kon zitten.

De afgelopen anderhalf jaar moesten er volgens Van Limpt veel dingen veranderen bij Buma/Stemra. 'Er was veel achterstallig onderhoud.' Daarom werden er tonnen uitgegeven aan externen. 'Dat zijn enorme trajecten.' Dat er ook veel geld werd betaald om hem te ondersteunen, klopt volgens hem niet, hoewel er op facturen staat 'ondersteuning directievoorzitter Wim van Limpt'.

Van Limpt zegt dat bij zijn sollicitatie ter sprake is geweest dat hij in 2008 failliet ging als horecaondernemer. Of Buma/Stemra toen een van de schuldeisers was, zegt hij niet meer te weten.

Buma stuurde een deurwaarder achter u aan.

'Jij zegt het. Ik ben altijd open geweest over mijn faillissement. Ik heb ook in 2007 en vorig jaar op een podium nog gezegd: het zou best kunnen dat ik nog een rekening bij Buma heb openstaan.'

Is die rekening uit 2007 betaald?

'Waarschijnlijk zal die niet betaald zijn.'

Waarom staat het faillissement niet op uw cv, maar staat er dat u de zaak 'kon verkopen'?

'Ik vond zelf dat ik dat beter mondeling kon toelichten. Ik heb de inboedel terugverkocht aan de brouwerij.'

Dat was een schuldeiser?

'Ja.'

En toen waren er nog meer schuldeisers, toen bent u failliet gegaan.

'Ja.'

Dan heeft u het toch niet verkocht?

'Dat is een interpretatieverschil. Ik ga hier verder niet op in. Zet het in de krant. Veel plezier ermee.'

Hoe zit het met de benoeming van de dochter van Henk Westbroek, vicevoorzitter van het bestuur?

'Ik vind dat je naam niet voor of tegen iemand mag werken. We hadden een aantal vacatures, waarop ook zij gesolliciteerd heeft. Uiteindelijk is ze aangenomen en dat is ook met de bestuursvoorzitter afgestemd.'

Het bureau dat ernaar kijkt, zegt vrij stellig dat door de benoeming sprake is van 'bad governance'.

'Ja, maar feiten waarop dat gebaseerd is, zijn niet juist. Alsof de benoeming buiten mensen om is gegaan. Dat is niet zo.'

U ziet geen spanning?

'Natuurlijk zie ik die wel. Daarom zijn we ook zorgvuldig geweest.'

Van Limpt zegt ook 'redelijk zorgvuldig' om te gaan met hotelovernachtingen. Het beeld dat hij duur reist en eet klopt volgens hem niet.

Een fles wijn van 198 euro?

'Nu trek je er iets uit. De broodjes kroket onderweg, die zijn er ook. En heel veel dingen betaal ik ook zelf.'

Rijmt dat met de belofte 'zo veel mogelijk geld naar de leden'?

'Als je met partijen zit die voor ons van belang zijn, een goede relatie hebben, dan maak ik die afweging.'

Een golfabonnement voor 42.500 euro. Zo bezuinigde Wim van Limpt zo 'efficiënt mogelijk'

Bij zijn aanstelling zat Buma/Stemra verlegen om een directeur die het bezoedelde imago van de auteursrechtenorganisatie kon oppoetsen. Nu, anderhalf jaar later, blijkt Wim van Limpt er een buitenissig uitgavenpatroon op na te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden