Weerstand tegen vuurwerk groeit

Een groeiende groep heeft genoeg van het vuurwerkgeweld tijdens de jaarwisseling. Liever dan zelf vuurwerk af te steken zien de meeste Nederlanders een georganiseerde vuurwerkshow. De branche voert daartegen bezwaren aan.

Vuurwerk in het centrum van Utrecht.Beeld anp

De helft van de ondervraagden in een onderzoek van I&O Research (van 18 jaar en ouder), zegt te zullen stoppen of te minderen met het afsteken van vuurwerk zodra de gemeente vuurwerkshows organiseert. Ook de voorstanders van een vuurwerkverbod zijn opmerkelijk mild over vuurwerkshows: 84 procent is voor.


Het nee-kamp tegen particulier vuurwerk groeit gestaag. TNS NIPO peilde in 2008 dat 53 procent van de bevolking positief was over het afsteken van vuurwerk. Vier jaar later was dat precies de helft. Nu blijkt uit het I&O-onderzoek dat 56 procent van de ondervraagden een verbod wil op consumentenvuurwerk.


Opvallend genoeg zeggen net zo veel ondervraagden vuurwerk 'een mooie traditie' te vinden. In die spagaat zouden georganiseerde vuurwerkshows het ideale compromis kunnen zijn. De helft van de 'matige vuurwerkafstekers' - die er niet meer dan 25 euro aan uitgeven - ziet de professionele shows ook graag komen.

Vuurwerkvrije zones

Politiek en bestuur staan onder druk om iets te doen aan de schade die elk jaar tijdens Oud en Nieuw wordt veroorzaakt. Alleen al in de gemeente Rotterdam ging het vorig jaar om 386 duizend euro. Ook vallen er steevast veel gewonden. Vorig jaar moesten 700 slachtoffers naar de spoedeisende hulp, dat is iets onder het gemiddelde van de laatste tien jaar. 91 van hen liepen blijvende oogschade op. In eenderde van de gevallen betrof het omstanders. Mede omdat veel gewonden al voor middernacht in het ziekenhuis belandden, beperkte het kabinet de afsteektijd dit jaar tot de periode tussen 18.00 uur en 2.00 uur. Vorig jaar mocht dat nog vanaf 10 uur 's ochtends. De gemeenten willen de afsteektijd in de toekomst verder inperken tot twee uur.

In de Tweede Kamer zijn GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een verbod. Gemeenten kunnen nu al vuurwerkvrije zones instellen. Ongeveer 35 gemeenten deden dat dit jaar, rond winkelcentra, verpleeghuizen, kinderboerderijen. Ook dit alternatief kan op veel steun rekenen. 76 procent van de ondervraagden is voor.

Het idee dat vuurwerkshows een volwaardig alternatief zijn voor het zelf afsteken van vuurwerk is volgens de vuurwerkbranche een utopie. Oud en Nieuw is een familiefeest dat in en voor het huis wordt gevierd - met vuurwerk, meent Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). 'Geen avond om even met zijn allen naar de Erasmusbrug te lopen', zegt hij, doelend op de plek waar in Rotterdam de vuurwerkshow wordt gehouden.

Beeld anp

Vuurwerkspecialist

Groeneveld ziet ook praktische bezwaren. Een professionele show moet altijd worden begeleid door een gediplomeerd vuurwerkspecialist. Daarvan zijn er volgens hem veel te weinig, met rond honderd experts in Nederland. Bij een goede show met zwaar vuurwerk moet het publiek afstand bewaren. Niet elke gemeente heeft die ruimte. 'Hoe dichterbij je staat, hoe oninteressanter de show', aldus Groeneveld. En een vuurwerkshow is duur: die in Rotterdam kost zeker 250 duizend euro.

Het Rotterdamse GroenLinksraadslid Arno Bonte - vuurwerkbestrijder van het eerste uur - zet daartegenover dat de jaarlijkse schadepost van de jaarwisseling ook aanzienlijk is. Bovendien kan een kleinere gemeente met minder af. 'Een Fries dorpje is misschien voor 10 duizend euro klaar.' De andere praktische bezwaren kunnen worden opgelost, denkt Bonte. 'In Amsterdam en Hilversum is het ook gelukt een geschikte plek te vinden.' Het tekort aan professionele begeleiders moet op de lange termijn worden aangevuld. 'Het zal geleidelijk gaan, maar over tien jaar zijn we zover.'

Op de eerste verkoopdag is maandag voor 25 miljoen euro vuurwerk gekocht, evenveel als op de eerste dag in 2013.

Lees ook:
'Machinist worden: die droom kon de arts niet redden'
'Die donderbussen lijken wel bommen'
'De schoonheid van een drietrapsfluit met een brede zilveren staart'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden