Weerstaat Arie Slob de stakende scholen?

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Slob in gesprek met leraren. Foto anp

Goedemiddag. Terwijl het kabinet en de stakende onderwijzers op ramkoers komen, raakt de VVD pardoes een bestuurslid kwijt.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u elke werkdag per e-mail ontvangt als u het hier heel eenvoudig regelt.

Foto de Volkskrant

KWESTIE VAN DE WEEK
Onderwijzers in actie...

In de klas is het morgen op veel basisscholen om voor de hand liggende redenen een belangrijke dag, maar dit jaar zal de spanning vóór de klas ook bovengemiddeld zijn: op 5 december verstrijkt immers de deadline die het actievoerend primair onderwijs de politiek heeft gesteld. Als dan niet de toezegging van meer geld komt, gaan de basisscholen op 12 december voor de tweede keer dit jaar op slot.

Dagkoersen-voorspelling voor alle ouders: regel maar vast alternatieve opvang, want die staking komt er. Zo eensgezind als een Kamermeerderheid in de zomer nog stelde dat er honderden miljoenen extra naar de basisscholen moesten, zo vastberaden stelt de nieuwe coalitie inmiddels dat het nu mooi is geweest. De onderwijzers zullen het voorlopig moeten doen met de 720 miljoen extra uit het regeerakkoord. 'Ik kan de verwachtingen niet waarmaken', zei minister Slob vorige week al.

Dat betekent niet dat er op het Binnenhof geen bijval is voor de actievoerders, die een bedrag van 1,4 miljard eisen. Niet toevallig staat deze week de begroting van het ministerie van Onderwijs op de agenda van de Tweede Kamer. Die zal door de oppositie worden aangegrepen om eindeloos het verwijt te herhalen dat minister Slob vorige week ook al door de onderwijzers voor de voeten werd geworpen: 'Kunt u zich voorstellen dat wij enorm teleurgesteld zijn dat 1,4 miljard niet beschikbaar is voor het onderwijs, terwijl het wel aan het bedrijfsleven wordt weggegeven?'

Zo zal de afschaffing van de dividendbelasting nog wel even de achilleshiel van dit kabinet blijven. Maar de kans dat de coalitiepartijen daar nu op reageren met extra geld is bijzonder klein. Zij worden niet moe erop te wijzen dat de militairen, de agenten en de verpleegkundigen óók nog wat wensen hebben voor wat betreft hun arbeidsvoorwaarden.

Als de onderwijzers volgende week ook na de staking bot vangen, koersen zij af op een nieuwe staking volgend jaar. De enige sector die daarmee naar volle tevredenheid profiteert van deze stakingsgolf is vooralsnog de kinderopvang.

Arie Slob. Foto anp

...maar hebben ze gelijk?

Nog los van de vraag of het kabinet de portemonnee wil trekken, is er natuurlijk de principiële vraag: hebben de onderwijzers gelijk?

Nee, stelt econoom en Volkskrantcolumnist Frank Kalshoven: 'Vooropgesteld: het staat eenieder vrij zijn eigen belang na te jagen, inclusief staken voor hoger loon. Maar wie als buitenstaander nuchter naar de arbeid in het primair onderwijs kijkt voelt toch weinig voor een algehele loonsverhoging. Waarom: het lost de problemen niet op. Dat zijn er (ten minste) vier.'

Jawel, stelt onderwijscolumnist Aleid Truijens, mits de scholen zelf ook serieuzer gaan nadenken over een efficiëntere inrichting van het onderwijs. 'Minder maar doeltreffender lessen, betere leraren, die alle vrijheid krijgen en behoorlijk worden betaald. Zo los je het lerarentekort echt wel snel op. Waarom zouden we hier het 'Finse' model niet langzaamaan importeren?'

Onderwijs in actie. Foto ANP

ONDERTUSSEN IN...
De VVD

Bestuurslid Gert-Jaap van Ulzen van de VVD in Leeuwarden had weinig tijd nodig om te beslissen dat hij opstapt. Zijn collega-bestuursleden binnen de VVD riepen Van Ulzen in het weekend meteen op het matje, meldde de Leeuwarder Courant. 'We hebben hem laten weten dat dit niet kan', aldus secretaris Joël Heiner. Van Ulzen heeft zich uiteindelijk teruggetrokken als penningmeester.

Aanleiding is zijn bericht op Twitter (inmiddels verwijderd) over de anti-Zwarte Pietdemonstratie zaterdag in Dokkum: 'Hallo, alle 6 neger fascisten uit Amsterdam in de relnicht bus. Ga eens even heel rap normaal doen of linea recta terug naar huis. En vergeet de 40+ witmensen achterin niet mee te nemen #mafklappers #dokkum.'

Met die '40+ witmensen' bedoelde hij onder meer de meereizende journalisten, onder wie Volkskrant-verslaggever Maud Effing.

Dokkum, afgelopen zaterdag. Foto Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over