Column

Weerloos tegen woest kolkende informatiestromen

Onze kust weer veilig? Bij het zien van de woeste informatiestroom brak een inzichtje door.

Gijs Scholten van Aschat als minister. Beeld Youtube

Of de Amerikaanse verkiezingen tot een doorbraak hebben geleid, is op het moment van dit schrijven nog de vraag, maar de eigen doorbraak lijkt met de dag dichterbij.

'De komende vijftig jaar is de Noordzeekust volgens Rijkswaterstaat weer beschermd tegen zware stormen', berichtte de NOS maandag. Kees van Dam, chef Weer & Wind, was eropuit gestuurd. Met de laatste van negen kustversterkingen bij het Zeeuwse Cadzand staan we weer even droog in de steeds nattere toekomst. 50 miljard, een koopje.

Gek: elders klinken andere signalen. In de best spannende tv-serie Als de dijken breken stormt en regent het permanent. We kunnen in grauwe beeldkleur aanschouwen hoe de ondergang eruitziet wanneer minister Gijs Scholten van Aschat zit te slapen. Half Nederland in zee gestort, de minister hoog en droog, met de handen in het haar.

Maar ja, dat was de EO, op aarde om de Apocalyps te verkondigen en de vrees te verspreiden.

Gelukkig is er de overheid: Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Veiligheid en Justitie, waterschappen - precies die van die veilige Zeeuwse kust. Die heeft de website overstroomik.nl in het leven geroepen. Handig: tik je postcode in en je ziet welk gevaar je boven het hoofd hangt.

Ik wilde het monster in de ogen kijken. Hoewel ik sinds kort in de hoogte woon, was het antwoord alarmerend: 'Ja, je overstroomt maximaal 1,5 meter.'

M'n nieuwe fiets, in de berging, dacht ik.

Daaronder stond een verwarrende relativering: 'Jij hebt een kans van minder dan 17 procent dat jij dit in je leven meemaakt. Dat kan ook morgen zijn.'

Een tekst waarop ik lang kon blijven kauwen. Wat betekende dit voor mij? Stond uitgelegd: 'Geen water, geen elektriciteit, geen gas, geen toilet, geen internet.' Hemel. Dat had de EO nou net ook al zo lekker dramatisch verbeeld: een goeie overstroming legt alle telefoon- en internetverkeer plat. Zonder Twitter en Netflix is er geen lol meer aan, zo'n overstroming.

Wat te doen: blijven of weggaan? Ook daarop heeft de overstroomik.nl antwoord. 'De natuurlijke reactie is weggaan. Soms is blijven beter.'

Hartelijk dank, watertrappelde ik.

Minister Schultz bij de presentatie van de 'Overstroom ik?'-app. Beeld anp

Tips voor de blijvers: 'Zoek de hoogste plek in huis op of ga naar een droge plek in de buurt.'

'Controleer of je weg kan komen via een dakraam of ladder.' Joh!

Tips voor de vluchteling: 'Neem een routekaart mee.' En: 'Download de informatiekaart.'

Download? We hadden geen internet meer, ja?!

Ik ben erg voor maatregelen en tegen de dreigende ondergang. Maar bij het zien van de woest golvende informatiestromen brak een inzichtje door: wie bang is voor het water, wordt het bos in gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden