Weeralarm: code rood voor kustprovincies

Het KNMI heeft zaterdagochtend een weeralarm afgegeven voor storm met zware windstoten. De code rood geldt voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Daar kunnen zeer zware windstoten voorkomen met snelheden tot 110 kilometer per uur.

Redactie
Tijdens een zomerstorm valt er veel regen gecombineerd met zware windstoten. Beeld anp
Tijdens een zomerstorm valt er veel regen gecombineerd met zware windstoten.Beeld anp

Voor Utrecht en Noord-Brabant is de waarschuwing opgeschaald naar code oranje voor extreem weer. In de rest van het land is code geel van kracht. Dat is een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Het weeralarm wordt gegeven om de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven. Omdat het zomer is zijn er buiten veel activiteiten, aldus Harry Geurts van het KNMI. Ook staan bomen vol in blad waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien. Verder bestaat er risico op rondvliegende dakpannen en gevelplaten en kunnen bouwsteigers en hijskranen omvallen. De waarschuwing geldt ook voor vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan. Ook watersporters moeten extra voorzichtig zijn.

Windkracht 9 gemeten in Hoek van Holland
In Hoek van Holland is zaterdagochtend om 10.50 uur voor het eerst windkracht 9 gemeten. Dat is wel stormkracht, maar er is nog geen sprake van een echte zomerstorm. Daarvoor moet een uur lang windkracht 9 worden gemeten, meldt weerbureau weeronline.nl.

Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor. In de maand juni werden sinds 1901 vijf zomerstormen geregistreerd, in juli acht en in augustus elf, waarbij het totaal van augustus werd gevoed door een aantal 'vroege herfststormen'.

KLM schrapt vluchten
De KLM schrapt zaterdag bijna dertig vluchten. Dit gebeurt uit voorzorg wegens het verwachte onstuimige weer. Dit heeft een zegsman van de luchtvaartmaatschappij vrijdagavond laten weten.

null Beeld Weerplaza
Beeld Weerplaza

Evenementen

Dit weekend vinden een groot aantal evenementen plaats. Zaterdagmorgen werd door de organisatie van het Welcome to the future festival, een groot dancefestival bij Oostzaan, aan bezoekers gevraagd om thuis te blijven. Het festival is afgelast.

De organisatie van Truckstar in Assen laat aan RTV Drenthe weten voorbereid te zijn op de aangekondigde zomerstorm. 'De tenten zijn extra verankerd en bij noodweer kunnen mensen schuilen in de vrachtwagens.'

Het Amsterdamse Bostheater meldt op zijn website dat bezoekers kosteloos een nieuwe reservering kunnen doen voor een andere avond als voorstellingen niet door kunnen gaan. Ze ontvangen een tegoedbon voor een andere avond indien een voorstelling gestaakt moet worden.

Het festival Amsterdam Live on Stage is eveneens afgelast. De stormachtige wind met zware windstoten, gecombineerd met regen en onweer, zijn 'voor ons evenement boven de kritische grens', meldt de organisatie op de website. Het festival zou worden gehouden in Sportpark Riekerhaven met artiesten als Jett Rebel, Dotan en Typhoon. Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen.

De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, meldt de organisatie.

Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald.

Studio Stekker Festival in Utrecht begint later. 'In verband met de verwachte windkracht in de middag hebben wij in overleg met de gemeente en de diensten besloten om de openingstijden te wijzigen. Studio Stekker Festival in het Park gaat open van 17 uur tot 01 uur 's nachts.'

CRAFT Festival 2015 dat plaatsvindt op de NDSM-werf houdt op last van de gemeente Amsterdam, op uitzondering van de Penoze stage, alle stages dicht tot 17 uur.

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Wat te doen?

Weerman Michiel Severin adviseert bezoekers om de aanwijzingen van de festivalorganisaties goed op te volgen. 'Die hebben de beste informatie over het actuele weer.' Lees hier meer tips.

null Beeld Weerplaza
Beeld Weerplaza

Straatparade Zomercarnaval afgelast

De straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam is afgelast vanwege de verwachte stormachtige wind. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Het besluit is genomen in overleg met de gemeente en de hulpdiensten.

Bezoekers die van plan waren naar het Zomercarnaval te komen, wordt afgeraden naar Rotterdam te reizen. 'De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest. We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden', aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Het is in het 31-jarig bestaan van het Zomercarnaval de eerste keer dat het wordt afgeblazen. Volgens een woordvoerder is het onmogelijk om de straatparade te verplaatsen naar een andere dag. 'Daar is de organisatie te groot voor'. Hij kan nog niet zeggen hoe groot de financiële strop is en of het afgelasten van het Zomercarnaval is gedekt door de verzekering.

De straatparade, een feestelijke parade van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen, zou om 13.00 uur beginnen bij treinstation Blaak en eindigen aan het eind van de Coolsingel. Het Zomercarnaval maakt deel uit van het grotere festival Robin Rotterdam Unlimited, dat in het teken staat van diversiteit. De overige festiviteiten zijn ook afgelast.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Onstuimige zaterdag: regen en harde windstoten

Lees hier de meest recente weersverwachting van Weerplaza.

VID: stel rit met caravan of truck uit

Wie zaterdag de weg op wil met aan aanhanger, caravan of vrachtwagen, kan het beste pas in de avond gaan rijden. Dat adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID). Zaterdagmiddag raast er een storm over het land en dat maakt het rijden voor die weggebruikers gevaarlijk.

Ook Rijkswaterstaat drukt automobilisten met caravan of aanhanger op het hart tot zeker 16.00 uur niet richting de kust te rijden. De dienst wijst ook op het extra risico voor lege of lichtbeladen vrachtwagens, waar zware windstoten meer vat op hebben dan op zwaarbeladen trucks.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden