Weer zelfverrijking bij Defensie

Een voormalig hoofd technische opleidingen van de Koninklijke Marine heeft zichzelf gedurende vijftien jaar kunnen verrijken door naast zijn baan als defensieambtenaar een op zijn huisadres gevestigd eigen bedrijf te exploiteren. Het bedrijf van de man verzorgde lesmateriaal en examentrainingen voor marinepersoneel.

Merijn Rengers en John Schoorl
De Koninklijke Marine in Den Helder Beeld
De Koninklijke Marine in Den Helder

Het ministerie van Defensie heeft deze integriteitsovertreding naar eigen zeggen drie maal geconstateerd, maar desondanks mocht de man doorgaan met zijn praktijken.

Machtsmisbruik
De belangenverstrengeling is de derde integriteitsschending bij defensie die openbaar wordt. Eerder bleek dat bij de DMO in de Haagse Frederikkazerne een cultuur heerste waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en het gebruik en doorverkopen van defensiemateriaal voor eigen gewin aan de orde van dag waren. Bij het IT-onderdeel van DMO, CAMS Force Vision, bleek eveneens sprake van ernstige integriteitsschendingen en misstanden.

Beide zaken werden met de mantel der liefde bedekt. Ook bij de nieuwe affaire werd de kwestie verbloemd en niet opgelost. Minister Hans Hillen van Defensie kwam door deze eerdere zaken onder druk te staan in de Tweede Kamer, omdat hij niet bleek te zijn ingelicht door de defensietop en omdat hij eerdere problemen als 'incident' had weggezet.

Dubbele petten
De dubbele petten en persoonlijke bijverdiensten van de defensieambtenaar om wie het nu gaat, zijn in strijd met de integriteitscodes van de overheid en de interne voorschriften bij DMO. Toch kreeg de man tot twee maal toe, in 2001 en 2007, officieel toestemming om naast zijn werk bij defensie een eigen bedrijf te runnen, dat nauw betrokken was bij de opleidingen van marinepersoneel. De permissie volgde op meldingen van klokkenluiders.

In 2001 verklaarde de toenmalige staatssecretaris van Defensie - oud marine-man Henk van Hoof (VVD) - zich akkoord met de constructie van de ambtenaar. In 2007 volgde de toestemming door het hoofd Financiële Integriteitszaken van DMO. Dit ofschoon de bezwaren tegen de dubbele petten van de man toen al bij herhaling waren vastgesteld.

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat er zich de afgelopen jaren een reserve van ten minste 800 duizend euro heeft opgehoopt in het bedrijf van de man. In 2009 heeft er naar aanleiding van een klokkenluidersmelding over belangenverstrengeling opnieuw een groot integriteitsonderzoek naar de man gelopen, ditmaal uitgevoerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie. Uit dit onderzoek zou de belangenverstrengeling wederom zijn gebleken, toch werd de ambtenaar niet uit zijn functie gezet.

Eervol ontslag
De ambtenaar zegt zelf per 1 september vorig jaar te zijn opgestapt bij de opleidingstak van de marine. Op 1 mei zou hij 'eervol ontslag' krijgen. De ambtenaar meent dat hij zijn nevenwerkzaamheden altijd met instemming van zijn superieuren heeft verricht. 'Ik heb altijd gezegd tegen mijn leidinggevenden: Zeg maar wat mag en niet mag, dan doe ik dat. Wat heb ik er aan als ik problemen met mijn integriteit krijg?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden