Update

Weer vrouw zwanger met gedoneerd embryo

Er is weer een vrouw zwanger door embryodonatie. Als alles goed gaat, wordt medio 2014 de tweede baby uit embryodonatie geboren in Nederland. Dat heeft gynaecoloog Jacqueline Pieters van het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp gezegd tegen het ANP. Vorig jaar februari werd voor het eerst in Nederland een baby geboren uit een gedoneerd embryo.

Beeld ANP

Bij embryodonatie wordt een embryo van een stel teruggeplaatst in de baarmoeder van een andere vrouw. Op die manier krijgt een vrouw een kind dat ze wel zelf gebaard heeft, maar dat biologisch niet verwant is aan haar of haar partner.

De embryo's zijn afkomstig van stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben afgerond en nog embryo's overhebben.

Bij ivf-behandelingen worden in een laboratorium een of meerdere eicellen van de vrouw bevrucht met sperma van haar partner. De embryo's die daaruit ontstaan, worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw, in de hoop dat ze zwanger wordt.

Pogingen
In de meeste gevallen wordt één embryo teruggeplaatst en wordt de rest bewaard voor eventuele volgende pogingen. Als er geen volgende pogingen komen, bijvoorbeeld als aan de kinderwens is voldaan, worden de embryo's die over zijn meestal vernietigd of ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Een andere optie is de embryo af te staan aan anderen met een kinderwens.

Tot nog toe heeft in het MCK 15 keer embryodonatie plaatsgehad. Dat heeft geresulteerd in drie zwangerschappen, waarvan er één is geëindigd in een miskraam. Een aantal stellen zit momenteel nog in het behandeltraject.

Geen andere mogelijkheid
Stellen komen alleen in aanmerking voor embryodonatie als er echt geen enkele andere mogelijkheid is tot zwangerschap. Ook worden ze medisch en psychisch gescreend om te bepalen of een zwangerschap verantwoord is. Genetische ouders worden er ook op attent gemaakt dat ze geen juridische band hebben met het kind, maar dat de kans bestaat dat het kind op een bepaald moment misschien zal willen weten waar het vandaan komt en contact met ze opneemt.

Het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp is de enige kliniek in Nederland die aan embryodonatie doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden