Weer vragen bij constitutioneel besef van kroonprins

Willem-Alexander heeft zich opnieuw uitgelaten over zijn schoonvader, Jorge Zorreguieta. Dat is vrijdag te zien in een interview. Opmerkelijk is dat premier Kok de passage niet heeft laten schrappen....

Het televisie-interview van Máxima Zorreguieta en kroonprins Willem-Alexander met het koningskoppel Van Weegen en Witteman werpt zijn schaduw vooruit. De affaire rond de vader van Máxima leek keurig te zijn gladgestreken door zijn afwezigheid op 2 februari. Maar twee weken voor het huwelijk wordt de kwestie door het aanstaande bruidspaar weer volop in de schijnwerpers gezet.

Willem-Alexander relativeert aanstaande vrijdagavond op televisie het rapport van hoogleraar Baud, die in opdracht van de Nederlandse regering tot de bevinding kwam dat het 'ondenkbaar is' dat zijn aanstaande schoonvader Jorge Zorreguieta als bewindsman in het regime-Videla niets zou hebben geweten van de folteringen en verdwijningen van duizenden politieke tegenstanders.

'Dat is zijn mening', zegt Willem-Alexander over professor Baud. 'Daar staan andere tegenover.'

De kroonprins grijpt met deze opmerking in als Máxima vertelt dat ze haar vader onvoorwaardelijk gelooft. Ze vraagt zich af waarom hij tegen haar zou liegen.

Misschien om zich beter voor te doen, opperen de interviewers.

'Niet tegenover mij.'

Het beeld dat opdoemt in de biografische schets van Jan Thielen over Jorge Zorreguieta strookt met de uitlatingen van Willem-Alexander. Ook zijn schoonvader trekt de bevindingen van 'de zogenaamde professor' Baud in twijfel. Volgens de auteur zegt Zorreguieta: 'Alexander begrijpt mij.'

De vraag over het constitutioneel besef van de kroonprins wordt door hemzelf nieuw leven ingeblazen. Tien maanden geleden, op het toppunt van de politieke thriller, toen Zorreguieta nog niet had toegezegd dat hij afwezig zou zijn bij de huwelijksplechtigheid, verdedigde Willem-Alexander in New York tegenover de pers zijn aanstaande schoonvader. Hij verwees naar een brief van Videla, die zich in de Argentijnse krant La Naçion distantieerde van een kritisch boek over zijn regime.

Minister-president Kok gaf Willem-Alexander daarop een publieke uitbrander. Volgens Kok was het verstandiger geweest als de kroonprins zich niet had laten verleiden tot deze uitlatingen. Maar, zo stelde Kok, Willem-Alexander had hem beloofd weer radiostilte in acht te nemen.

Zorreguieta zegt over Willem-Alexanders uitglijder in het boek van Thielen dat de kroonprins in New York blootstond aan grote druk. Dat is ongetwijfeld waar. Maar die druk is na goedkeuring van het huwelijk weggevallen. Dat doet de vraag rijzen waarom hij deze opmerking maakt.

Wellicht zit in zijn ironische verzuchting tijdens de Máxima-tour dat bijna iedereen behalve hij, in Nederland vrijheid van meningsuiting heeft, meer frustratie dan gedacht. In dat geval sluimert er een constitutionele crisis. Breekt de eigenzinnigheid van de Oranjes Willem-Alexander meer op dan zijn moeder en grootmoeder, omdat de politiek steeds minder pikt?

De monarchie is vorig jaar door Kok en diens meesterpion Max van der Stoel gered. Kok is geprezen voor de wijze waarop hij dit huzarenstukje heeft volbracht. Maar nu kan hij bekropen worden door het gevoel dat hij destijds Sysifusarbeid heeft verricht. Toch lijkt hij daar zelf mede debet aan. Anders dan bij het interview met prins Constantijn, heeft hij de politiek gevoelige opmerking van Willem-Alexander niet geschrapt. Dat kan vrijdag een interessante persconferentie worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden