Weer vier jaar geëist tegen ex-autocoureur

Procureur-generaal mr P. Brilman heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige exautocoureur C....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Z. werd in maart al veroordeeld tot vier jaar cel wegens soortgelijke feiten die zich in een latere periode hebben voorgedaan. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) becijferde in die zaak de nettowinst van de bende op ruim zestig miljoen gulden. Een financieel onderzoek moet nog uitwijzen hoeveel hiervan van Z. kan worden teruggevorderd.

De smokkel in de huidige hogerberoepszaak dateert uit 1988 en 1989. Z. ontkent zich in die periode met handel in verdovende middelen te hebben beziggehouden. Hij kreeg van het Amsterdamse hof eerder twee jaar cel voor hasjhandel die zich afspeelde vóór 1988.

Volgens Brilman staat vast dat Z. zich nooit heeft teruggetrokken uit de lucratieve handel. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door diverse getuigenverklaringen, waaruit blijkt dat in opdracht van Z. transporten van hasj en geld op touw werden gezet.

Hij zou zich in de betreffende periode ook in de top van de organsatie hebben opgehouden. Volgens zijn advocaat, mr P. Doedens, is het bewijs 'een puzzel waarvan de stukjes alleen met gebruik van een hamer aan elkaar passen'.

De naam van Z. dook onlangs weer op toen bleek dat Amsterdamse politiefunctionarissen werden afgeluisterd door criminelen, mogelijk afkomstig uit kringen rond Z. Het meest recente gerechtelijke onderzoek naar Z. en zijn organisatie leerde dat de man er een afdeling 'contra-observatie' op na heeft gehouden, onder het motto 'wat zij kunnen, kunnen wij beter'.

Daarbij werden observatieteams van de politie op hun beurt geobserveerd door handlangers van Z. De Amsterdamse politie onderzoekt momenteel de afluisterpraktijken van criminelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden