Weer vertrek fraudekenner bij justitie

Het Openbaar Ministerie verliest weer een specialist op het terrein van financiële fraude. Advocaat-generaal J. van der Groen, aanklager bij het Amsterdamse gerechtshof, vertrekt nog dit jaar naar de rechtbank in Rotterdam....

Van der Groen voert namens het Openbaar Ministerie de regie bij de zaken in hoger beroep die bij het Amsterdamse hof worden aangebracht in het Clickfonds-dossier.

Hij heeft de ruimte gekregen om zich in te werken in de grote operatie-Clickfonds. Hij heeft een deeldossier, rond drie ex-medewerkers van de SNS Bank, voor het hof verdedigd. Een opvolger voor Van der Groen, die mogelijk al op 1 november in Rotterdam aan de slag gaat, is nog niet gevonden, vertelt een woordvoerder van het ressortsparket waartoe Van der Groen behoort.

Vorige maand vertrok officier van justitie Henk de Graaff bij het Amsterdamse parket. Dat parket heeft een groot tekort aan expertise op het gebied van financiële fraude, zo verklaarde hoofdofficier L. de Wit. Daardoor ontstaat er grote vertraging bij het afwikkelen van voorkenniszaken.

Het vertrek van Van der Groen leidt tot verdere vertraging van de afhandeling van het Clickfondsdossier. Er is hoger beroep aangetekend in vier deeldossiers, met in het totaal twaalf verdachten.

Een van die deeldossiers is inmiddels door het gerechtshof naar de verdachten verstuurd. Het gaat om de verdachte beurshandelaren Paul A., Ronald P. en fondsmanager Harry van der K. Zij werden veroordeeld voor niet-ambtelijke omkoping tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes. De rechtbank concludeerde eind vorig jaar dat zij in dienstbetrekking voor eigen gewin beleggingsopdrachten hebben uitgevoerd. Deze week begint de behandeling van de zaak tegen de Nederlandse Zwitser Eddy S., hoofdverdachte in dit dossier.

Volgens D. van der Landen, de advocaat van Paul A., leidt het vertrek van Van der Groen opnieuw tot vertraging. 'Dit is heel vervelend omdat de zaak al sinds begin 1998 speelt. Mijn cliënt is overtuigd van zijn onschuld en wil de zaak zo snel mogelijk beoordeeld zien. Uit de stukken van het hof leid ik af dat zij de zaak op zitting willen brengen, maar dat zal wel niet meer lukken vóór het vertrek van Van der Groen.'

Het OM heeft overigens nog geen definitieve beslissing genomen over het hoger beroep in de zaak tegen de directie van het commissionairsbedrijf Leemhuis & Van Loon. Het OM ging in beroep nadat de rechtbank het belangrijkste deel van dit dossier niet in behandeling nam wegens ernstige schending van de rechten van de verdachten. Justitie hield zich bij die gelegenheid het recht voor om dat hoger beroep weer in te trekken. Of dat gebeurt, zal later deze maand duidelijk worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden