NieuwsLelystad

Weer uitstel voor opening Lelystad Airport

De opening van het vernieuwde vliegveld Lelystad Airport in april volgend jaar is ‘onhaalbaar’ geworden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Mark Misérus
De verkeerstoren van Lelystad Airport. Beeld Foto ANP
De verkeerstoren van Lelystad Airport.Beeld Foto ANP

De Raad van State besloot onlangs het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren. Van Nieuwenhuizen sprak daarop al van een ‘hobbel’ en noemde het ‘niet eenvoudig’ om de geplande opening aan te houden. Van de Raad van State moet het ministerie aantonen dat de stikstofuitstoot binnen de perken blijft na de komst van Lelystad Airport. Dit moet ‘zorgvuldig gebeuren’, schrijft Van Nieuwenhuizen nu, maar dit gaat niet lukken voor april 2020.

Verplaatsen van vluchten

Ook de Europese Commissie speelt de planning van het vliegveld parten. De commissie heeft nog altijd geen toestemming gegeven om vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport te verplaatsen. In plaats van voor het zomerreces, zoals de verwachting was, komt de EC volgens Van Nieuwenhuizen pas op z’n vroegst in september met een oordeel.

Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie spreekt van een ‘logisch besluit’ van de minister. ‘De ChristenUnie heeft altijd gezegd dat het een net proces moet zijn. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid.’ Maar volgens Suzanne Kröger (GroenLinks) staan nu ‘alle seinen op rood’. ‘De minister stelt de opening nu uit, maar voor het klimaat, de natuur en de omwonenden is er maar één echte oplossing. De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan.’

De opening van het probleemvliegveld is hiermee voor de derde keer uitgesteld. Eerder gebeurde dit vanwege een cao-conflict met de luchtverkeersleiding (die de vliegroutes van en naar Lelystad moest tekenen) en door fouten in de berekening van de geluidshinder voor de omgeving van de luchthaven. Nu april 2020 is afgevallen, lijkt opening op z’n vroegst in oktober 2020 haalbaar: de luchtvaart werkt met een winter- en zomerseizoen.


INTERVIEW MET CORA VAN NIEUWENHUIZEN

Lelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 zeker verder groeien.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is daar duidelijk over. ‘Anders mis je gewoon de boot.’

DE HARDE STRIJD TEGEN LELYSTAD AIRPORT

Zijn rekenmodel was een doorbraak in het protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Sindsdien besteedt ingenieur Leon Adegeest het gros van zijn tijd aan de strijd met de luchtvaartlobby.

HOE LELYSTAD DE POLDER NIEUWE ENERGIE GEEFT

In het gevecht voor zijn bestaan, balanceert Lelystad al decennia op het randje. Verbroken Haagse beloften voelden vaak als een mokerslag. Op wilskracht is de stad aanbeland bij de volgende ronde: de komst van Lelystad Airport. Brengt dat redding?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden