NieuwsVergoedingen ING

Weer trekken commissarissen ING het boetekleed aan - maar ze leveren niet in

President-commissaris Hans Wijers van ING steekt opnieuw de hand in eigen boezem over de ernstige affaires bij de bank vorig jaar. Maar de toezichthoudende commissarissen van de grootste bank van Nederland leveren niet in, in tegenstelling tot de bestuurders van ING, die hun bonus moesten inleveren.

Wilco Dekker
Hans Wijers in zijn werkkamer. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hans Wijers in zijn werkkamer.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat blijkt uit het jaarverslag van ING, dat donderdagavond is verschenen. ING raakte vorig jaar twee keer in opspraak. Voor de zomer omdat toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer de beloning van topman Ralph Hamers fors wilde verhogen, naar 3 miljoen euro. Dat plan werd na woedende politieke en maatschappelijke reacties al na een paar dagen ingetrokken. Na de zomer bleek dat ING jarenlang onvoldoende gedaan had tegen witwassen, wat geschikt werd voor een recordbedrag van 775 miljoen euro.

Topman Ralph Hamers kreeg vanwege de affaire geen (aandelen)bonus. Zijn beloning kwam daardoor vorig jaar uit op 1,75 miljoen euro basissalaris, naast 561 duizend euro aan andere vergoedingen. De commissarissen van ING dachten met het schrappen van de bonus van de topman de witwasaffaire te kunnen sussen. Maar na opnieuw woedende maatschappelijke reacties op de recordschikking werd even later tweede man Koos Timmermans geofferd. Ook de inmiddels vertrokken Timmermans krijgt geen bonus. Als extra straf is zijn vertrekpremie gehalveerd tot een half jaarsalaris, blijkt uit het jaarverslag, in plaats van het gebruikelijke jaarsalaris.

Wijers schrijft in het jaarverslag dat de raad van commissarissen ‘serieuze fouten’ heeft gemaakt rond de affaires. ‘Dit is iets dat ons zeer spijt en dat we heel serieus nemen.’ De toezichthouders van ING verbinden daar geen financiële consequenties aan voor zichzelf. Jeroen van der Veer kreeg 57 duizend euro voor de vier maanden tot Hans Wijers hem opvolgde als president-commissaris. Wijers zelf ontving vorig jaar 153 duizend euro vergoeding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden