Weer toekomst dankzij geld uit Qatar

Het eens noodlijdende Belgische Eupen is een proeftuin geworden voor talenten uit de derde wereld. Met steun uit het Midden-Oosten.

EUPEN - Hoe zie dat er eigenlijk uit, een voetbalclub die wordt ingepikt door financiers uit Qatar? Dat ziet er donderdagmorgen in het Belgische Eupen zo uit: vijftien lachende Afrikanen in een babylonische spraakverwarring met de Spaanse trainers.


Over eerstedivisieclub Fortuna uit Sittard doet nu al een paar dagen het verhaal de ronde dat een overname aanstaande is. Fortuna zou daarmee in één klap uit de financiële zorgen zijn. Anderzijds bestaat de vrees een speelbal te worden van oliesjeiks.


Zo zijn de verhoudingen tegenwoordig in het voetbal. De voetbalclub gaat door het leven als Roodkapje; de sjeik is de grote, boze wolf.


Eupen werd in juni van dit jaar opgeslokt door een instantie uit Qatar. De tweedeklasser uit de gelijknamige gemeente in het Duitstalige België leidde net als Fortuna een kwijnend bestaan. De belangrijkste club uit de oostkantons werd heen en weer geslingerd tussen financiële avonturiers en succes, of eigenlijk het gebrek daaraan.


In 2010 promoveerde Eupen nog wel naar het hoogste niveau, maar de vreugde was van korte duur. De begroting zou voor komend seizoen gebukt gaan onder een schuld van een paar miljoen en de verre toekomst was allesbehalve gewis.


Samen met onder meer Tubbeke, een andere Belgische club, kwam Eupen in beeld bij de Qatarese stichting Aspire die jong talent uit de derde wereld schoolt. In 2008, het eerste jaar, werden honderdduizenden jongens uit Afrika getest op hun aanleg.


De allerbesten uit het bouwjaar 1994 werden toen naar Doha, de hoofdstad van Qatar, gehaald om onder de beste omstandigheden nog beter te worden. Wedstrijden werden alleen op vriendschappelijke basis gespeeld. Nu ze allemaal 18 jaar zijn, of dat later in het jaar worden, moeten ze zichzelf in een competitie bewijzen.


Het is niet vreemd dat daarbij de keuze op België viel. Clubs mogen hier ongelimiteerd spelers uit landen buiten de EU opstellen.


Christoph Henkel, afkomstig van FC Köln, is de nieuwe directeur van KAS Eupen. 'Onze keuze viel op Eupen omdat de faciliteiten goed zijn. Bovendien ligt Eupen gunstig, vlak bij Duitsland, en men spreekt verschillende talen.'


Ook de trainingsstaf werd met ingang van dit seizoen geheel vernieuwd. Hoofdtrainer is Bartolomé Márquez López die bij Barcelona nog betrokken was bij de wording van Messi. Ook zijn collega's zijn Spaans. Dat blijkt donderdagmorgen nog wel een probleem.


De keeperstrainer onderwijst het Nigeriaanse talent John Felagha in een mengelmoesje van Engels, Frans en Spaans. Márquez López, die geen andere taal spreekt, doet er het zwijgen toe. Als de bal bij combinaties hem te vaak door de lucht vliegt, maakt de trainer bezwerende gebaren. Eupen dient te voetballen zoals Barcelona dat doet: in vlot samenspel over de grond.


Na vijf wedstrijden is Eupen een middenmoter. Vanavond wacht FC Brussels, de nummer laatst in de tweede divisie.


Volgens Thomas Evers, verslaggever van de regionale krant Grenz-Echo, breekt wedstrijdervaring de Afrikaanse talenten op. 'Technisch zijn ze ijzersterk, maar het voetballen in een competitie vereist ook andere dingen.'


De aanhang moet wennen aan een elftal waarvan de helft opeens uit onbekende huurlingen bestaat. In thuiswedstrijden trekt Eupen nu tweeduizend toeschouwers. Dat waren er vorig seizoen, gemiddeld genomen, vijfhonderd meer. Henkel begrijpt dat: 'Het bestuur ziet de mogelijkheden. Fans denken niet aan de lange termijn.'


De bedoelingen van Aspire zijn volgens hem glaszuiver. 'We zijn een samenwerking van tien jaar aangegaan en op termijn moet Eupen in staat zijn te promoveren.' En het eigen talent? 'In principe levert Aspire de helft van het elftal. We zouden het juist fijn vinden als jonge spelers uit de eigen regio in die andere helft een kans krijgen.'


Het is de bedoeling dat Eupen elk seizoen een nieuwe lichting talent krijgt toegeschoven, telkens een nieuw bouwjaar, en straks ook uit Zuid-Amerika of Azië. De gerijpte talenten vervolgen hun weg elders. Henkel: 'Uiteindelijk worden we de leverancier van grote clubs. Daarvan ben ik overtuigd.'


Hij weerspreekt dat geld de drijfveer is. 'Onze stichting wordt niet voor niets ondersteund door de emir van Qatar. De talentontwikkeling is puur humanitair.' Maar wat gebeurt er met de spelers die het niet redden? 'We blijven iedereen begeleiden. Is het niet als voetballer, dan wel in een ander beroep.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden