Weer tientallen doden door bittere kou in Europa

IJskoud weer heeft het afgelopen etmaal in Europa opnieuw aan tientallen mensen het leven gekost. Alleen al in Oekraïne zijn in de afgelopen 24 uur zeker 26 mensen door de kou om het leven gekomen....

In Polen is het aantal doden door bevriezing sinds het begin van de winter inmiddels gestegen naar 159; het afgelopen etmaal overleden er opnieuw elf mensen. Duizend gezinnen in een dorpje in het noordoosten van Polen zaten de nacht van maandag op dinsdag zonder verwarming door een storing. Duizenden Polen zijn wegens bevriezingsverschijnselen in ziekenhuizen behandeld.

In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren is met min 36,2 graden de laagste temperatuur sinds 1929 gemeten. Op delen van de rivier de Elbe en kanalen als het Main-Donau-Kanal en het Mittellandkanal is de scheepvaart gestremd wegens sterke ijsvorming.

Ook in veel andere Europese landen bleef ook dinsdag sprake van extreme temperaturen en veel ongemak. Her en der zitten mensen door storingen zonder verwarming. Dorpjes zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen onbegaanbaar, vluchten geannuleerd en veel scholen blijven dicht.

Duitsland betreurt nu vijf doden. In de deelstaat Brandenburg, in het oosten van Duitsland, is in de nacht van maandag op dinsdag een 63-jarige man bezweken aan de kou. Hij sliep in een onverwarmd huis, aldus de politie.

In Moldavië zijn de afgelopen 48 uur dertien mensen om het leven gekomen door de kou. Vier van hen waren daklozen die op straat zijn doodgevroren; de andere doden zijn in of vlakbij hun huis gevonden. Het is voor de eerste keer sinds 1907 dat in Moldavië het kwik drie dagen achter elkaar onder de min 20 graden komt. In buurland Roemenië zijn al vijftien mensenlevens te betreuren door de kou. Het oudste slachtoffer was 86 jaar oud.

In Turkije kwamen maandagavond zes mensen om bij ongelukken op gladde wegen. Alleen al in Istanbul telde de politie maandag 350 aanrijdingen. In Hongarije vroor een bejaarde man in zijn eigen tuin dood.

Een vrachtschip raakte op de Egeïsche Zee met zeventien man aan boord in problemen door de harde wind. Pogingen om de bemanning met helikopters te redden hebben nog geen succes gehad.

Door gladheid moesten in Griekenland honderden automobilisten de nacht in hun voertuig doorbrengen. De ondergesneeuwde Akropolis in Athene is wegens gladheid voor toeristen gesloten. Veel vluchten in Griekenland, maar ook in Polen en Bulgarije, zijn geannuleerd wegens sneeuwstormen. Ook Bulgarije heeft problemen met de stroomvoorziening. Bijna veertig dorpen zitten zonder elektriciteit. Door de kou zijn al drie Bulgaren om het leven gekomen: zo werd een 75-jarige man bevroren voor zijn huis aangetroffen, aldus de Bulgaarse radio.

In Italië heeft de vrieskou de afgelopen dag aan zeker twee mensen het leven gekost. In de buurt van Imola werden twee lichamen gevonden, van een 72-jarige man en een 30-jarige vrouw. Beiden waren doodgevroren, meldde de politie. In het noorden van Italië daalde het kwik tot min 21 graden. In steden als Triëst lag de gevoelstemperatuur nog lager door windvlagen van 102 kilometer per uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden