Weer tientallen doden bij bloedbaden Irak

Bij aanslagen in Irak zijn vrijdag weer tientallen doden gevallen. De Amerikaanse bezettingstroepen meldden ondertussen de arrestatie van een belangrijke leider van terreurnetwerk al Qa'ida...

ANP/AFP/RTR

In het dorp Hibhib bij de stad Baquba brachten onbekenden vrijdag een bom tot ontploffing voor een soennitische moskee. Minstens twaalf mensen vonden de dood en twintig anderen raakten gewond. In Hibhib doodden op 7 juni Amerikaanse militairen de gezochte topterrorist Abu Musab al-Zarqawi.

Zeker tien mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag in de Zuid-Iraakse stad Basra. Volgens de Iraakse politie raakten achttien anderen gewond toen de dader zichzelf in de buurt van een pompstation in zijn auto opblies.

Ten noorden van Bagdad vonden agenten vrijdag de lichamen van zeker vijf mensen die twee dagen eerder waren ontvoerd. Gewapende mannen namen woensdag zeker zestig werknemers van twee fabrieken mee. Een dag later lieten ze de helft van de gijzelaars lopen. De vrijgelaten arbeiders waren soennieten. De overige gevangenen zijn vermoedelijk shi'itisch.

Het Amerikaanse leger in Irak heeft naar eigen zeggen een belangrijk lid van Al Qa'ida in Irak aangehouden. Volgens een legerwoordvoerder werd de man tegelijk met drie anderen gearresteerd bij de stad Baquba. Negen anderen werden gearresteerd bij Yusifiyah, ten zuiden van Bagdad.

‘De terrorist is waarschijnlijk een hoge Al Qa'idaleider in Centraal-Irak en is betrokken bij de hulp aan buitenlandse terroristen,’ zo berichtte het Amerikaanse leger. De negen arrestanten uit Yusifiyah zouden lid zijn van de Tawhid Waal Jihad-groepering, die ‘verantwoordelijk is voor talrijke aanslagen tegen Irakezen en coalitietroepen’.

De Iraakse regering heeft vrijdag vijfhonderd gevangenen uit het beruchte complex Abu Ghraib bij Bagdad vrijgelaten. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder laten weten. De meeste vrijgelaten gedetineerden zijn soennitische strijders die zich niet aan martelingen en aanslagen hebben schuldig gemaakt. De gedetineerden zijn vrijgelaten op last van de Iraakse premier Nuri al-Maliki die verzoening met tegenstanders van zijn regering nastreeft.

In het voorjaar 2004 kwam aan het licht dat Amerikaanse bewakers en ondervragers zich in Abu Ghraib schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie en vernedering van gedetineerden. Foto's van gevangenen in pijnlijke en vernederende poses gingen de hele wereld over.

Rond de hongerstaking van oud-president Saddam Hussein en zeven van zijn medestanders was vrijdag de nodige verwarring. Volgens een van Saddams advocaten zijn zij nog altijd in hongerstaking. Advocaat Khalil Duleimi ontkende een bericht van het Amerikaanse leger in Irak, dat de oud-dictator weer voedsel heeft genuttigd.

Saddam en zeven andere aangeklaagden voor een bloedbad in 1982 in de Iraakse stad Dujail begonnen woensdag een hongerstaking uit protest tegen de moord op een advocaat die hen in het lopende proces verdedigde. De acht stelden dat ze niet zouden eten totdat hun advocaten internationale bescherming krijgen. Het was de derde keer dat een advocaat in het Saddam-proces werd vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden