Weer tegenslag op woningmarkt

De woningmarkt wacht volgend jaar een nieuwe dreun. Door een opeenstapeling van inperkende maatregelen kunnen potentiële kopers aanzienlijk minder lenen. Middeninkomens dreigen tot 10 procent minder hypotheek te krijgen.

TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de TU Delft. De tegenvaller heeft vooral te maken met de ingeplande forse verlaging van de Nationale Hypotheekgarantie van 350 duizend euro naar 265 duizend euro. Wie een huis koopt in die prijsklasse kan in het nieuwe jaar ruim 6 procent minder lenen. Deze inperking komt bovenop de verlaagde koopkracht en de inperking van het maximale hypotheekbedrag.

'Op zich zijn het geen verkeerde maatregelen, maar ze komen op het verkeerde moment', zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. 'De huizenmarkt zit al in het slop en minder lenen betekent lagere prijzen en, vooral, minder verkochte woningen.' Boelhouwer becijfert de prijsdaling op circa 7 procent.

Vooral de verlaging van de Nationale Hypotheekgarantie leidt tot verzet. Bouwers, makelaarsverenigingen en de Vereniging Eigen Huis pleiten ervoor de grens nog wat langer op 350 duizend euro te houden. Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheekgarantie, dringt er bij het kabinet op aan de grens veel geleidelijker in vier jaar te verlagen. 'Wij vinden ook dat deze garantieregeling in principe bedoeld is voor de lage inkomens. Maar gezien de kwetsbaarheid van de huidige huizenmarkt is een grote verlaging nu onverstandig.'

De hypotheekgarantie ging in juli 2009 omhoog, omdat het toenmalige kabinet vreesde dat de kredietcrisis de huizenmarkt hard zou raken. De maatregel zou tijdelijk zijn en op 1 januari 2012 aflopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt vooralsnog vast aan verlaging. Dankzij de hypotheekgarantie weten banken zich verzekerd tegen wanbetaling. Huizenkopers moeten wel een eenmalige premie betalen, maar krijgen in ruil een lagere hypotheekrente.

De Nederlandse Vereniging van Banken is juist voor de verlaging. 'De NHG is een maatregel die bedoeld is om de zwakste groepen op de woningmarkt te beschermen, maar voor huizen boven de 265 duizend euro kan de markt dat risico gemakkelijk zelf nemen,' zegt een woordvoerder 'Het levert de banken ook 20 tot 25 miljoen extra aan rente-inkomsten op', voegt NVM-voorzitter Ger Hukker toe.

Sinds 1 augustus financieren banken nog maar 106 procent van de koopsom, terwijl kopers van huizen tot 350 duizend euro daarvoor altijd 108 procent konden lenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden