Weer tbs'er tijdens verlof ontsnapt

Een tbs'er die vastzat in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal heeft woensdag de benen genomen in Heerlen. Tijdens een bezoek aan een begraafplaats onttrok hij zich aan zijn begeleiders. Dat meldde het ministerie van Justitie woensdag...

ANP

In De Kijvelanden zat ook de tbs'er die na zijn ontsnapping begin oktober in korte tijd twee mensen bedreigde en beroofde en een 20-jarige vrouw verkrachtte.

Volgens het OM was de tbs'er die in Heerlen de benen nam, veroordeeld voor een vermogens- en zedendelict, maar vormt hij geen groot risico.

Alle verloven van de tbs'ers die vastzitten in de De Kijvelanden zijn na de ontsnapping voor onbepaalde tijd ingetrokken, meldt de directie.

Nu er voorlopig geen tbs'er meer buiten de poorten komt, heeft De Kijvelanden volgens het ministerie van Justitie de tijd om zich te bezinnen op eventuele nadere maatregelen rond de verloven.

Voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner had de Tweede Kamer beloofd dat verloven van tbs'ers kunnnen worden ingetrokken als zich bij een kliniek meerdere ontsnappingen of andere incidenten binnen korte tijd voordoen. Zijn opvolger Ernst Hirsch Ballin moest in de Tweede Kamer al uitleg geven over de vorige ontsnapping uit De Kijvelanden, die door zijn gewelddadige gevolgen tot grote opschudding leidde.

De minister kwam onder vuur te liggen toen bleek dat hij de Kamer niet volledig had geïnformeerd over een eerder geweldsincident waar deze tbs'er bij betrokken was. Hirsch Ballin heeft met instemming van de Kamer inmiddels maatregelen genomen om de controle op verloven van tbs'ers aan te scherpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden