Weer tbs'er ontsnapt uit kliniek in Balkbrug

Uit de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug is opnieuw een tbs'er ontsnapt. Het gaat om een man die woensdagmiddag niet terugkeerde van onbegeleid verlof, zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag....

ANP

De ontsnapping is gemeld aan het Openbaar Ministerie (OM) en het meldpunt voor tbs-ontsnappingen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Politie en justitie proberen de man op te sporen, maar persofficier H. Festen van het parket Amsterdam kon daar verder geen details over geven.

De tbs'er kreeg destijds tbs opgelegd wegens brandstichting. Festen kon niet aangeven in hoeverre hij gevaarlijk kan zijn.

In juni ontstond veel ophef na de ontsnapping van tbs'er Wilhelm S. uit dezelfde kliniek. Enkele dagen nadat hij tijdens een begeleid verlof de benen had genomen, sloeg hij een man dood, zo heeft S. toegegeven.

Ongeveer twee maanden later leidde de ontsnapping van de gevaarlijke tbs'er Marciano E. uit een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren opnieuw tot commotie. Hij werd na een kleine week in België aangehouden.

Minister Donner (Justitie) moest zich naar aanleiding van de ontsnapping van S. verantwoorden in de Tweede Kamer. Hij zegde onder meer toe dat zonodig eerder dan voorheen (binnen 48 uur) ruchtbaarheid aan een ontsnapping van een tbs'er wordt gegeven.

Zowel bij S. als E. is een opsporingsbericht uitgezonden, waarin de mannen herkenbaar in beeld werden gebracht. Bij de huidige ontsnapping is daar nog geen aanleiding voor, zei de persofficier.

Donner neemt begin volgend jaar een besluit over de invoering van een elektronisch volgsysteem van tbs'ers. De Kamer is inmiddels begonnen aan een parlementair onderzoek naar het tbs-stelsel in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden