Weer scherpe discussie over hoe hoog de Amerikaanse staatsschuld mag oplopen

De Amerikaanse president Barack Obama gaat voor 'de hoogst mogelijke deal' in de aanstaande gesprekken om de schuldenproblematiek van de grootste economie ter wereld aan te pakken. In de aanloop naar het topoverleg tussen het Witte Huis en de Republikeinen later vandaag zeiden de Republikeinen niet in te willen stemmen met de bezuinigingsplannen ter waarde van 4 biljoen dollar van Obama, omdat er belastingverhogingen mee gepaard gaan.

ANP/Reuters/Redactie
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geitner. Beeld reuters
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geitner.Beeld reuters

De Verenigde Staten moeten voor 2 augustus nieuwe afspraken hebben gemaakt over het wettelijk vastgelegde plafond van hun staatsschuld. Dit plafond is inmiddels bereikt en overeenstemming over een nieuwe verhoging is vooralsnog ver te zoeken. Worden er geen nieuwe afspraken gemaakt over een hoger plafond, dat is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

John Boehner, Republikein en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei zondag alleen in te willen stemmen met plannen die niet verder gaan dan 2 biljoen dollar. Boehners uitspraken temperen de hoop dat er zondag een compromis wordt gesloten en dat dit hoofdstuk richting afronding kan gaan.

Schade

Minister van Financiën Timothy Geithner zei dat 'niet handelen leidt tot catastrofale schade' aan de fragiele Amerikaanse economie. 'Dit is een zwaar moment voor dit land. We zullen iets heel groots, iets substantieels moeten doen om onze langetermijnschuld op den duur naar beneden te krijgen', aldus Geithner. Dit vergt volgens de minister van beide partijen compromissen.

'Ondanks de inspanningen om een gemeenschappelijke basis te vinden, zal het Witte Huis niet instemmen met verlaging van de schulden zonder de belastingen te verhogen', aldus Boehner. Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaatsleden, zei zondag dat wat hem betreft de bezuinigingsplannen van 4 biljoen dollar van de tafel zijn. 'We gaan gewoon niet de belastingen verhogen te midden van deze verschrikkelijke economische situatie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden