Weer schending Turks luchtruim

De NAVO gelooft niets van Moskous verklaring dat het Turkse luchtruim 'per ongeluk' is geschonden. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd tijdens een persconferentie. Volgens hem was er sprake van twee verschillende incidenten en 'duurde de schending lange tijd'. Kort nadat ook Erdogan Rusland waarschuwde dat het hiermee hun vriendschap op het spel zet, vloog weer een vliegtuig zonder toestemming het Turkse luchtruim binnen.

MIG-29Beeld reuters

Het gaat om een ongeïdentificeerd gevechtsvliegtuig van het type MIG-29. Het is vrijwel zeker van de Syrische luchtmacht. Rusland beschikt wel over dit type toestel, maar zet deze niet in Syrië in. Dit derde incident gebeurde kort na de persconferentie van Stoltenberg, die in Brussel zei de eerste twee incidenten 'zeer serieus' te nemen.

'Het lijkt er niet op dat het per ongeluk is gebeurd', zei hij. 'En het gebeurde twee keer.' Ook zou de door VS geleide coalitie, die bombardementen uitvoert in Syrië, volgens Stoltenberg 'geen echte uitleg' hebben ontvangen van Rusland over wat er is gebeurd.

Op diezelfde persconferentie in Brussel liet de NAVO-gezant voor Rusland, Alexander Grushko, weten dat de 'toevallige inval' van een Russisch vliegtuig in het Turkse luchtruim nu gebruikt wordt om het doel van het offensief van Moskou in Syrië in twijfel te trekken.

De Turkse president Tayyip Erdogan waarschuwde dat Turkije niet lijdzaam zal afwachten bij een volgende schending van hun luchtruim. Erdogan herhaalde nog maar eens het adagium van de NAVO: 'Een aanval op Turkije, is een aanval op de NAVO'. Volgens Erdogan heeft Moskou veel te verliezen als de onderlinge vriendschap met Ankara ten gronde gaat.

De Russische onderminister van Defensie, Anatoli Antonov, zei dinsdag dat Rusland bereid is de discussie aan te gaan met een Turkse delegatie om 'misverstanden' in Syrië te voorkomen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg in Brussel.Beeld ap

Schending luchtruim

Een Russisch vliegtuig van het type Sukhoi SU-30 schond volgens Ankara zaterdag het Turkse luchtruim nadat het een Syrisch dorp niet ver van de Turkse grens had gebombardeerd. De Turkse luchtmacht zette twee F-16's in, die de indringer terug naar het Syrische luchtruim geleidden. Volgens Turkse meldingen vloog het Russische toestel boven de Turkse provincie Hatay tot meer dan 5 kilometer landinwaarts.

Volgens het Russische ministerie van Defensie echter vloog het SU-30-gevechtsvliegtuig slechts enkele seconden boven Turkije, zo werd maandagavond in Moskou meegedeeld. Er zou sprake zijn geweest van een navigatiefout. Eerder had zowel Turkije als de NAVO de Russen om uitleg verzocht over het incident.

De NAVO heeft tijdens een spoedbijeenkomst maandag in Brussel Rusland gemaand te stoppen met het schenden van het luchtruim van Turkije. De NAVO wijst Moskou op het bijzonder gevaarlijke karakter van dergelijke 'onverantwoordelijke' acties. Het eist van het Kremlin uitleg over de gebeurtenis.

De verdragsorganisatie noemt de Russische schendingen van het Turkse luchtruim 'onacceptabel'. Ankara waarschuwde dat het bij een volgende provocatie actie zal ondernemen. Niet eerder sinds de Koude Oorlog werd door een NAVO-lid zulke ferme taal gesproken tegen Rusland.

Vrijwilligerstroepen

Rusland zal 'vrijwilligerstroepen' inzetten in Syrië. Dat heeft de voormalige commandant van de Zware Vloot, Vladimir Komojedov, gezegd tegen persbureau Interfax. Eerder ontkende president Vladimir Poetin nog dat Rusland grondtroepen zou inzetten in Syrië. Lees hier meer.

Ambassadeur op het matje geroepen

De Turkse regering heeft dinsdag voor de tweede keer binnen enkele dagen de Russische ambassadeur op het matje geroepen vanwege de schending van het Turkse luchtruim.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken deelde mee dat de ambassadeur te verstaan is gegeven dat het niet nóg eens mag gebeuren. De ambassade van Rusland heeft laten weten dat het tweede voorval zal worden onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden