Weer rumoer om Noorse interesse voor Nedlloyd

Opnieuw duiken de geruchten op dat de Noorse scheepsmagnaat John Frederiksen een oogje heeft op Nedlloyd. Gisteren steeg de beurskoers van het Rotterdamse havenfonds met 1,90 gulden tot 36,70 gulden, omdat het Britse scheepvaartblad Lloyd's List melding maakt van Frederiksen's belangstelling....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De geruchten komen op een uitgelezen moment. Frederiksen staat in het centrum van de belangstelling omdat een van zijn tankers, de Sea Empress, de kust van Wales met duizenden tonnen olie bevuilt.

Nedlloyd heeft al enige tijd zijn dochteronderneming Neddrill in de etalage staan. Dat bedrijf slaagde er vorig jaar weer in flink winst te maken, maar heeft volgens Nedlloyd behoefte aan een grotere schaal. Bovendien behoort het boren naar olie en gas niet tot Nedlloyd's kernactiviteiten.

Nedlloyd zelf wil niets zeggen over Frederiksen's belangstelling voor Neddrill noch voor Nedlloyd. Maar in de Noorse pers wordt al enige tijd gespeculeerd over de activiteiten van de flamboyante Noor.

Frederiksen begon op zijn achttiende als telex-assistent, maar zijn vermogen wordt nu geschat op 700 miljoen gulden. Hij maakte furore en fortuin toen hij in de jaren tachtig oude olietankers stuurde naar de Perzische Golf, terwijl daar een oorlog tussen Irak en Iran gaande was. Sindsdien wordt zijn stamtafel in het Theater Cafeen in Oslo, dè ontmoetingsplaats van kunstenaars en poenscheppers in Oslo, 'Kharg Eiland' genoemd.

Inmiddels heeft hij de oude schepen vervangen door moderne supertankers en enkele middelgrote, zoals de Sea Empress. Maar volgens Noorse bronnen heeft hij genoeg van de scheepvaart. Zo liet Frederiksen al twee boorinstallaties bouwen, die hij nu in de Noordzee wil inzetten.

Nedlloyd heeft veel ervaring met belangstelling van Noren. Begin jaren negentig werd het concern langdurig belaagd door een groep Noren onder leiding van Torstein Hagen. Uiteindelijk droop Hagen, die het enige tijd tot commissaris had geschopt, af met een fikse financiële kater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden