Weer redelijk aantal foutloze inzendingen Dictee

De voorronde van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal van dit jaar, die op 17 november in de Volkskrant stond, heeft 148 foutloos gemaakte opgaven opgeleverd....

De grote animo om een keer mee te mogen doen, blijkt uit het feit dat veel inzendingen vergezeld waren van smeekbeden om nu eindelijk eens te worden uitverkoren. Een citaat: 'Al jaren verheug ik me op dit Dictee en schrijf ook trouw mee op de bank. Nu lijkt het me ontzettend gaaf om bij Philip Freriks in de zaal mee te mogen schrijven. Hoogstwaarschijnlijk is mijn bijgesloten test niet foutloos, maar wellicht kunt u zo'n trouwe fan een enorm plezier gunnen door een oogje toe te knijpen... Ik zal het tegen niemand zeggen!'

Helaas.

Een ander: 'Word ik gebeld, of heb ik net weer dat ene rotfoutje gemaakt waardoor ik wederom niet meeding? Dit was weer een opgave met een paar snertproblemen: is hugenoten nou wel of niet met een hoofdletter? En bordeaux dan? En hoe schrijf je net zomin? En geëpateerd?' De inzendster had dit allemaal goed opgelost, maar ten onrechte oordeelde ze dat 'stucadoors' (zin 3), en 'dovenmansoren' (zin 10) correct waren gespeld. In de genoemde woorden maakten de inzenders de meeste fouten. Daarnaast verdient 'trukendoos' in zin 6 een vermelding . Menigeen merkte de k als fout aan. Het is immers 'truc', zal de redenering zijn geweest. Maar omdat 'trucendoos' als 'trusendoos' zou worden uitgesproken, is de k toch op zijn plaats.

De op basis van de voorronde geselecteerde Nederlandse deelnemers aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, evenredig verdeeld naar leeftijd, geslacht en provincie, zijn: mevrouw A. Beunen, Leiden; de heer M. van den Bosch, Nijmegen; mevrouw C. Burggraaf, Maarssen; de heer A. Burghardt, Heiloo; mevrouw M. Feitsma, Rolde (Dr.); de heer V. Grummer, Maastricht; de heer D. Harris, Den Haag; mevrouw R. de Jong, 's Hertogenbosch; de heer J. Krielen, Tilburg; mevrouw T. Leuverink, Zutphen; mevrouw V. van Lier, Holwerd (Fr.); de heer D. Matthijssen, Hoogland; mevrouw C. Pikaar, Goes; de heer A. Pruijs, Emmeloord; de heer G. Ramaker, Enschede; de heer J. Tiek, Emmen; mevrouw G. Venhuizen, Heemstede; mevrouw A. Westendorp, Hengelo; mevrouw W. Wevers, Veendam; de heer J. Zuierveld, Groningen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt uitgezonden door de NPS op maandag 17 december op Nederland 3 van 20.25 tot 22.00 uur. De opnamen worden gemaakt op zaterdag 15 december in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag.

De organisatie is in handen van het tv-productiebedrijf Men at Work, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in België. Het programma wordt zoals altijd gepresenteerd door Philip Freriks. Over de uitslag van de voorronde kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden