Weer moordaanklacht tegen ex-SD'er Bruins

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91) is in Duitsland opnieuw aangeklaagd voor moord. Bruins, die in 1980 in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het doodschieten van de Joodse broers Sleutelberg, wordt nu moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema ten laste gelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARCEL VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Volgens aanklager Andreas Brendel van het Openbaar Ministerie in Dortmund heeft onderzoek uitgewezen dat er voldoende gronden zijn om Bruins opnieuw voor de rechter te brengen. Verzetsstrijder Dijkema werd in september 1944 op een fabrieksterrein nabij Appingedam doodgeschoten.

'Op de vlucht', volgens Bruins, die altijd heeft beweerd dat de schoten zijn afgevuurd door een inmiddels overleden collega van de Sicherheitsdienst. Justitie in Dortmund gelooft die lezing niet en wil dat de rechter Bruins alsnog ter verantwoording roept. De rechtbank in Hagen moet daarover nog een beslissing nemen.

Siert Bruins is de laatste in vrijheid levende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Hij vocht als SS'er aan het oostfront en belandde terug in Nederland bij de Sicherheitsdienst. Vanwege zijn brute optreden kreeg hij de bijnaam 'het Beest van Appingedam'. Bruins, die na de oorlog naar Duitsland vluchtte, werd in Nederland in 1949 bij verstek tot de doodstraf veroordeeld.

Mede dankzij een omstreden naziwet uit 1943 werd Bruins nooit aan Nederland uitgeleverd. Hij kon in het Duitse plaatsje Breckerfeld een tamelijk onbekommerd leven leiden. Nazi-jager Simon Wiesenthal drong er bij de Duitse justitie met succes op aan dat Bruins voor de moord op de broers Sleutelberg voor de rechter zou verschijnen. In 1980 werd hij daarvoor veroordeeld.

Bij dat proces kwam ook het doodschieten van verzetsstrijder Dijkema ter sprake, maar tot een formele aanklacht kwam het toen niet. Vooral op aandringen van de Duitse historicus en nazi-jager Stephan Stracke ligt die aanklacht er nu wel. Stracke was ook betrokken bij het proces tegen de Nederlandse SS'er Heinrich Boere (91), die in 2010 in Aken werd veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens drievoudige moord.

Bij nieuw onderzoek naar de oorlogsgedragingen van Bruins, in en om Appingedam, riep de Duitse justitie enkele maanden geleden de hulp in van de Nederlandse politie. Volgens het OM in Dortmund is verzetsstrijder Dijkema indertijd door minstens vier schoten getroffen. 'Zeker twee waren dodelijk, waarvan een in het achterhoofd', aldus justitie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden