Weer minder leden voor Natuurmonumenten

HILVERSUM (ANP) - Steeds minder mensen steunen Natuurmonumenten. Dit jaar daalde het aantal leden voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Van de grootste drie 'groene' organisaties groeide alleen het Wereld Natuur Fonds. Dit bleek zondag uit onderzoek door het Vara-radioprogramma Vroege Vogels.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kreeg er 15.000 donateurs bij en staat met 920.000 op de eerste plaats. Natuurmonumenten verloor 22.000 leden en kwam op 873.000. Greenpeace bleef met 580.000 donateurs gelijk aan 2005. De top tien bestaat verder uit de Dierenbescherming, IFAW (Nederland), Vogelbescherming, Milieudefensie, Stichting AAP, WSPA (Nederland) en de Zeehondencrèche Pieterburen.

Financieel succes

Natuurmonumenten voerde van 1993 tot en met 2004 de lijst aan. In 2001 bereikte zij haar top met 975.000 leden. De organisatie verwachtte het miljoen zeer snel te halen, maar vanaf dat moment was het afgelopen met de groei en zette de daling in. Ondanks het lagere ledental gaat het financieel niet minder: de inkomsten stijgen. Dit is ook zo bij andere goede doelen.

Hoewel het WNF wat betreft aantal het meeste groeide, nam het aantal leden van de Partij voor de Dieren met 84 procent relatief het meest toe. Ook Vrienden van de Olifant en Compassion in Worldfarming kregen met respectievelijk 45 en 42 procent veel meer aanhangers.

In totaal hebben de organisaties die ijveren voor dieren, natuur en milieu dit jaar ruim vier miljoen leden of donateurs. Vroege Vogels deed het onderzoek voor de zestiende keer.

Zie ook: Vroege Vogels

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden