nieuwsnederlandse syriëgangers

Weer meer Nederlanders in Syrische kampen – nog ongeveer 80 Nederlanders bij jihadistische groepering

Het aantal Nederlandse Syriëgangers dat onder Syrisch-Koerdisch gezag vastzit in kampen of in detentie, is weer flink toegenomen. Momenteel zitten 55 volwassenen – driekwart van hen vrouw – en 85 kinderen vast, meldt de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD donderdag. Eind maart ging het nog om 25 volwassenen en veertig kinderen.

Mannen verlaten het laatste Syrische IS-bolwerk Baghouz in februari. Van hen is de nationaliteit niet bekend.Beeld AFP

Ongeveer tachtig Nederlanders bevinden zich nog bij een jihadistische groepering of elders in Syrië.

Volgens de AIVD zijn in de afgelopen jaren ongeveer driehonderd mensen vanuit Nederland met jihadistische intenties uitgereisd naar Syrië en Irak. Eenderde van hen is vrouw. De meesten sloten zich aan bij IS, een klein deel bij het aan Al Qaida gelieerde Hayat Tahrir al Sham.

Ongeveer negentig van de uitgereisde volwassenen zijn de afgelopen jaren gesneuveld bij de strijd, zestig keerden terug.

In Syrië en Turkije zijn momenteel minstens tweehonderd kinderen met een of twee ouders die langere tijd in Nederland hebben gewoond. De meesten van hen zijn daar geboren, minder dan een kwart is door de ouders meegenomen naar het strijdgebied.

De AIVD geeft wel een groot voorbehoud bij deze cijfers. ‘Het blijft lastig signalen van zwangerschappen en geboorten in het strijdgebied op te vangen of te bevestigen, vooral van bijvoorbeeld Nederlandse uitreizigers die met lokale vrouwen zijn getrouwd’, staat in de toelichting.

Lees meer over Nederlandse Syriëgangers

Ex-terroristen Samir A. en Bilal L. proberen nu kinderen van IS-strijders naar Nederland te halen. Lees het interview met hen: ‘We hopen dat de Nederlandse politiek zo snel mogelijk haar standpunt wijzigt.’

Angela, die eind 2014 naar Syrië afreisde, is een van de tientallen Nederlandse Syriëgangers die tot het laatst stand hielden in het almaar slinkende IS-gebied: ‘Ik geloof in een islamitische staat, maar helaas sloeg IS een andere weg in.’

De bij verstek veroordeelde Nederlandse IS-strijder Yago R. gaf zich onlangs met zijn vrouw over aan de rand van de laatste snipper kalifaat. Zijn drie weken oude zoon overleed in het vluchtelingenkamp. In dit interview doet hij zijn verhaal. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden