Weer lid van oppositie in Cambodja gedood

Een vooraanstaande medestander van de verdreven Cambodjaanse co-premier prins Norodom Ranariddh is woensdag in Phnom Penh doodgeschoten. Volgens een hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken gebeurde dat toen hij bij zijn arrestatie trachtte te ontsnappen....

AP, Reuter, AFP

PHNOM PENH

Uit alle delen van Cambodja komen berichten dat aanhangers van Ranariddh worden gearresteerd. Amnesty International maakt melding van honderden gearresteerde ambtenaren en soldaten.

Net als de voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Hor Sok, die dinsdag werd doodgeschoten, behoorde de gisteren omgekomen Chau Sambath tot de vier medestanders van Ranariddh die door Hun Sen van 'terrorisme' worden beschuldigd. De beide anderen zijn Ranariddhs veiligheidsadviseur Serey Kosal en zijn hoogste militaire commandant, Nhek Bunchhay.

Generaal Nhek Bunchhay heeft namens Ranariddh onderhandelingen gevoerd met Khieu Samphan, die bekend staat als 'het nette gezicht van de Rode Khmers'. De commandant is er door Hun Sen van beschuldigd dat hij een 'vijfde colonne' van Rode-Khmerstrijders naar de hoofdstad heeft gebracht. Dat was de aanleiding voor de aanval die tweede co-premier Hun Sen het afgelopen weekeinde ondernam op de eerste co-premier en diens medestanders.

Veel aanhangers van Ranariddh zijn ondergedoken of proberen Cambodja te ontvluchten, uit angst hetzelfde lot te ondergaan als Hor Sok en Chau Sambath. Tien leden van de koninklijke familie vertrokken woensdag naar het buitenland.

Ook buitenlanders vertrekken bij honderden. De Filipijnse luchtmacht kwam woensdag vijfhonderd Filipijnen ophalen, Maleisië is bezig eveneens vijfhonderd van zijn staatsburgers in veiligheid te brengen en Singapore evacueerde woensdag vierhonderd personen. 'Dat mag u gerust een zwijgend protest noemen', zei een medewerker van de Singaporaanse ambassade. De Verenigde Staten besloten een groot deel van het ambassadepersoneel terug te roepen; de ambassade blijft wel open.

Bij het vliegveld van Phnom Penh is in het weekeinde zwaar gevochten, maar gisteren vertrokken er weer enkele lijnvluchten naar de Vietnamese stad Saigon.

De gevechten in Phnom Penh zouden aan 58 mensen het leven hebben gekost. Volgens het Rode Kruis zijn de drie ziekenhuizen in de hoofdstad bijna door hun voorraden verband- en geneesmiddelen heen. De meeste winkels bleven gisteren dicht. Winkels, fabrieken en woningen in Phnom Penh zijn op grote schaal geplunderd door soldaten van beide partijen. Co-premier Hun Sen heeft de ambassadeurs van de Zuidoost-Aziatische landen gisteren verteld dat zijn regering overweegt de schade die buitenlandse investeerders hebben geleden te vergoeden.

De Associatie van Zuidoost-Aziatische landen houdt vandaag een spoedberaad over de crisis in Cambodja, dat op 23 juli formeel lid wordt van dit bondgenootschap.

Een voormalige Rode-Khmerleider riep Hun Sen en Ranariddh gisteren op hun problemen op vreedzame wijze op te lossen. 'Het Cambodjaanse volk heeft al genoeg geleden', zei Long Norin, die vorig jaar samen met Pol Pots zwager Ieng Sary opdook uit de jungle. De Rode Khmers hebben in de jaren 1975-'79 een schrikbewind uitgeoefend dat aan zo'n twee miljoen Cambodjanen het leven heeft gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden