Nieuws

Weer lichte oversterfte in Nederland, iets meer drukte in avonduren

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: afschaffing van de avondklok leidt tot lichte toename van het aantal mensen op straat, totale sterfte in Nederland voor het eerst sinds eind januari hoger dan verwacht en in Zuid-Amerika lijkt de piek van de huidige coronagolf bereikt.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan een uitvaartcentrum. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan een uitvaartcentrum.Beeld ANP

Meer mensen onderweg na afschaffing avondklok

Sinds het afschaffen van de avondklok zijn Nederlanders meer onderweg tussen tien uur ‘s avonds en half vijf ‘s ochtends. Dat blijkt uit gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). In de periode van de avondklok begaf ruim 2 procent van de panelleden zich tijdens avondklokuren buiten, sinds vorige week woensdag zo’n 4 procent.

De toename is vooral zichtbaar in het weekend, met name tussen tien uur ‘s avonds en één uur ‘s nachts op vrijdag en zaterdag. Volgens het NVP wordt er dan vooral meer met de auto gereden. Fietstochten en wandelingen nemen ook toe, maar in mindere mate.

Ondanks de stijging ligt het aantal verplaatsingen in de late avonduren en de nacht nog altijd ruim onder het niveau voor de pandemie. Toen verplaatste dagelijks zo’n 8 procent van de panelleden zich op dit tijdstip.

Lichte oversterfte in Nederland

De totale sterfte in Nederland is de afgelopen week toegenomen, voor het eerst sinds eind januari is weer sprake van lichte oversterfte. In de week tot en met 2 mei overleden 250 personen meer dan normaal voor deze tijd van het jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De toename is vooral zichtbaar onder 65- tot 80-jarigen, in deze leeftijdsgroep overlijden sinds april al meer personen dan verwacht. Ook onder 65-minners is sprake van lichte oversterfte. Het RIVM meldt over dezelfde week 122 sterfgevallen vanwege covid-19.

Zuid-Amerikaanse coronagolf lijkt op haar retour

In veel Zuid-Amerikaanse landen ligt de sterfte door covid-19 nog altijd hoog, maar de situatie lijkt te zijn gestabiliseerd. Over het gehele continent werden in de afgelopen week 26,7 duizend doden gemeld, zo’n 1,5 duizend minder dan de week ervoor.

Brazilië beleefde begin april een forse piek in sterfte, maar sindsdien loopt het aantal overlijdens gestaag terug. Tegelijkertijd namen deze cijfers juist toe in bijvoorbeeld Argentinië, Colombia en Peru. Nu lijkt hier een plateau te zijn bereikt.

In meeste Zuid-Amerikaanse landen leek het virus na de eerste uitbraak op een laag pitje verder te smeulen, tot ook hier een nieuwe variant de kop op stak. De huidige daling komt vermoedelijk niet door vaccinatie: per 100 inwoners van het continent zijn nog maar 19 doses toegediend. Chili is wel een van de wereldwijde vaccinatiekoplopers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden