Update

Weer langere wachtlijsten jeugdzorg

Jongeren wachten onverminderd lang op jeugdzorg. Bijna 3.000 kinderen stonden in 2011 langer dan negen weken op de wachtlijst, 100 meer dan het jaar ervoor. Sinds 2010 mag Bureau Jeugdzorg bepalen in welke gevallen dat lange wachten 'verantwoord' is. Volgens vier regionale Rekenkamers vertroebelt daardoor het zicht op de schrijnende gevallen

Beeld Thinkstock

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn al jaren een terugkerend probleem. Meermaals kregen de provincies, die de jeugdzorg uitvoeren, extra geld uit Den Haag om te regelen dat kinderen niet langer dan 9 weken op zorg hoeven te wachten. Dat is telkens een doekje voor het bloeden gebleken; als het geld op is, schieten de wachttijden weer evenredig de lucht in.

Sinds 2010 wordt de grens van negen weken soepeler toegepast, omdat volgens deskundigen in de praktijk bleek dat het niet voor alle kinderen onverantwoord is om langer zonder hulp te zitten.

Zo kan een kind dat in afwachting van een pleeggezin bij zijn opa en oma inwoont, bij wijze van spreken ook wel twaalf weken wachten op een plek. Voor andere kinderen is negen weken wachten juist al veel te lang; zij hebben sneller hulp nodig.

In overleg met toenmalig minister Rouvoet is in 2010 afgesproken dat Bureau Jeugdzorg zelf mag bepalen dat het in sommige gevallen 'verantwoord' is dat een kind meer dan 9 weken op een wachtlijst terechtkomt.

Die speelruimte blijkt niet aan dovemansoren gericht: van de bijna 3.000 kinderen die zo lang op hulp moesten wachten, merkt Bureau Jeugdzorg dat in slechts zes gevallen als 'onverantwoord' aan.

Vier Rekenkamers (Amsterdam, Den Haag, Oost-Nederland en de Randstedelijke Rekenkamer) hebben de wachtlijstrapportages uit de vijftien regio's vergeleken en noemen het onaannemelijk dat zo veel kinderen van wie is vastgesteld dat ze jeugdzorg nodig hebben, wel zo lang kunnen wachten.

Het lijkt nu op papier dat het wachtlijstprobleem in de jeugdzorg is opgelost, terwijl dat in de praktijk geheel niet het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden