Weer geval van gekkekoeienziekte

Het ministerie van Landbouw begint een onderzoek naar een geval van gekkekoeienziekte (BSE). Het betrokken rund werd in 2000 geboren, kort nadat een reeks maatregelen werd ingevoerd om BSE te voorkomen....

Van onze verslaggever

Volgens het ministerie is er geen enkele reden om rundvlees te mijden. Het feit dat het geval – het eerste in 2005 – werd ontdekt, toont juist aan dat de controle goed werkt, aldus het ministerie. Het rund is inmiddels vernietigd, net als de 24 andere dieren die rond dezelfde tijd op hetzelfde bedrijf zijn geboren.

De verdachte koe – Els 61 van een bedrijf in Lopik – werd eind juni voor de noodslacht aangeboden. Het dier was iets door de hoeven gezakt en reageerde afwezig, gedrag dat op BSE kon duiden. Deze diagnose werd bevestigd door twee tests. Het eten van met BSE besmet vlees kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Eind jaren negentig werd een serie maatregelen van kracht om de ziekte te voorkomen. Zo werd stapsgewijs het gebruik van beendermeel in veevoer verboden. Dat niettemin Els 61, geboren op 18 januari 2000, BSE kreeg, roept bij het ministerie vragen op.

Het onderzoek, dat samen met de Algemene Inspectiedienst en het Centraal Instituut Dierziektecontrole wordt verricht, moet duidelijk maken hoe de besmetting is veroorzaakt.

Het ministerie wijst erop dat de betrokken veehouder destijds mogelijk een oude voorraad veevoeder (met beendermeel) heeft gebruikt. Ook kan BSE veroorzaakt zijn door contact tussen het kalf met dierlijke mest of via de moedermelk. Het onderzoek is waarschijnlijk aan het eind van de zomer afgerond.

In Duitsland werd dit voorjaar BSE vastgesteld bij een dier dat was geboren na invoering van het verbod op beendermeel in voeder. Het aantal BSE-gevallen in Nederland neemt af: van 24 in 2002, naar zes vorig jaar en één in 2005.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden