Weer gestolen schilderij Westfries Museum gevonden in Oekraïne

Opnieuw is een gestolen schilderij van het Westfries Museum teruggevonden. Een inwoner van Oekraïne had het in zijn bezit gekregen en heeft het kunstwerk maandag afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

Het Westfries Museum in Hoorn. Beeld anp
Het Westfries Museum in Hoorn.Beeld anp

Het gaat om het werk Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. De man had het schilderij met echtheidscertificaat te goeder trouw gekocht. Hij is bereid het schilderij zonder verdere voorwaarden terug te geven aan het museum in Hoorn.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen. In april zijn al vier schilderijen teruggevonden in Oekraïne.

Sinds afgelopen zomer speurt kunstdetective Arthur Brand in Oekraïne naar de gestolen kunstwerken. Hij werkt samen met de Oekraïnse autoriteiten en de Nederlandse politie.

De Nieuwstraat in Hoorn brengt het aantal teruggevonden werken op vijf. Het is nog niet bekend wanneer de gevonden werken weer in Nederland terug zijn. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft inmiddels een internationaal verzoek om teruggave van de eerder gevonden schilderijen ingediend.

Volgens een woordvoerder van het Westfries Museum gaat Brand door met zijn zoektocht. 'Maar we hopen ook op verdere medewerking van de Oekraïnse diensten.' Eerder maakte de politie in het land al bekend dat het onderzoek naar de roof doorgaat. Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum hoopt dat de Oekraïnse koper wil getuigen en zijn informatie met de politieautoriteiten wil delen.

Reconstructie

Met grof geweld wordt het Westfries Museum beroofd van zijn belangrijkste werken. Tien jaar blijft het stil. Dan biedt een Oekraïens gevechtsbataljon de collectie aan en reist expert Arthur Brand af naar Kiev. Reconstructie van een schimmig steekspel (+).

Een recente foto van de Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater. Beeld Westfries Museum
Een recente foto van de Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.Beeld Westfries Museum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden