Weer geen gratie voor Billy the Kid

New York - Hoewel je zou zeggen dat we onze handen meer dan vol hebben aan de schurken en helden van onze eigen tijd, had gouverneur Bill Richardson van Nieuw Mexico het op Oudejaarsdag enorm druk met Billy the Kid. Deze veelbezongen bandiet, die in 1881 werd doodgeschoten door sheriff Pat Garrett, krijgt geen gratie.


Richardson verscheen op de televisie om het nieuws zelf mee te delen. Het was op de laatste dag van zijn gouverneurschap, een moment waarop een vertrekkende gezagsdrager in Amerika traditiegetrouw het recht heeft straffen kwijt te schelden. Maar Billy the Kid viel postuum buiten de prijzen.


Bedenk wel dat deze man twee hulpsheriffs heeft doodgeschoten, rechtvaardigde de gouverneur zijn beslissing. Hij zei het met zo veel overgave, dat je zou vergeten dat er sindsdien 130 jaar zijn verstreken.


De kwestie maakte veel los in Nieuw Mexico, waar nog tal van achterkleinkinderen en kleinkinderen wonen van de hoofdrolspelers in het veelbezongen schelmenverhaal van Billy the Kid. Volgens de legende doodde hij 21 mensen, een voor elk jaar dat hij leefde.


Maar de plaatselijke VVV houdt het op rond de negen, voordat hijzelf zelf tegen de fatale kogel opliep. 'It was on one black night that poor Billy died', zong Ry Cooder, het was een zwarte nacht dat de arme Billy stierf. Met het oog op alle emoties besloot Richardson een website te openen om te kijken hoe het publiek erover dacht.


De centrale vraag was of de toenmalige gouverneur, Lew Wallace, Billy the Kid in 1879 zou hebben beloofd dat zijn straf zou worden kwijtgescholden als hij zou getuigen in een moordzaak. The Kid deed dat, maar kreeg geen gratie.


Richardson zegt er na onderzoek van overtuigd te zijn dat gratie is aangeboden. Maar hij weet niet wat de reden was voor Wallace om dit uiteindelijk toch niet te doen. Daarom zag Richardson van gratie af. Waarbij voor hem ook mee woog dat Billy the Kid na het niet doorgaan van de afspraak bij zijn uitbraak twee hulpsheriffs doodde.


Een achterkleinzoon van Wallace was fel tegen gratie. Volgens hem had zijn overgrootvader nooit die belofte gedaan en zou die bij een gratieverlening de boeken in zijn gegaan als een 'schandelijke leugenaar'. Zie het als 'levende geschiedenis', zei Richardson vrijdag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden