Weer geen akkoord EU en Grieken

Opnieuw kwamen Griekenland en zijn Europese geldschieters er niet uit. Dat was ook te verwachten, er is immers nog tijd. Pas dinsdag verloopt de kans op een laatste noodlening van 7,2 miljard. Zolang er tijd is, kan er worden onderhandeld. En dat doen de Grieken dan ook.

Joost de Vries
De Griekse premier Alexis Tsipras kan nog steeds lachen Beeld epa
De Griekse premier Alexis Tsipras kan nog steeds lachenBeeld epa

Urenlang sprak de Griekse premier Alexis Tsipras woensdagavond en donderdagochtend met Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en met de bazen van 'trojka': de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie. Op verzoek van de Grieken wordt inmiddels in Brussel gesproken over 'the institutions'. Een andere naam kan niet verhullen dat Griekenland bij deze instanties een schuld van ruim 230 miljard euro heeft openstaan.

Het optimisme dat maandag even de kop op stak bij de presentatie van een nieuw Grieks plan ebde donderdag snel weg door het strenge oordeel van de instituties. Athene had stappen gezet met voorstellen om te snijden in de pensioenen, de btw te verhogen en bedrijven zwaarder te belasten. Maar het was allemaal niet stevig en niet vergaand genoeg, meenden de Europese geldschieters.

Het mondde donderdagmiddag uit in een Eurogroepvergadering waar twee documenten op tafel lagen: één pakket harde Europese eisen en het zoveelste eindbod van Tsipras. Onder het Brusselse journaille gingen geruchten over een 'slikken of stikken'-bod van Europese zijde. Maar wederom bleek dat achter elk ultimatum een volgende allerlaatste kans schuilgaat, zoals dat de afgelopen weken en maanden telkens het geval was.

Liveblog Eurotop

Hier houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de Eurotop van vandaag in Brussel.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis krijgt een hand op zijn schouder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld ap
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis krijgt een hand op zijn schouder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld ap

Dus spraken de ministers van Financiën af dat ze zaterdag opnieuw bijeenkomen om hun Griekse collega Yanis Varoufakis het vuur na aan de schenen te leggen. Volgens de Griek stond hij overigens niet geheel alleen in zijn kritiek op de Europese eisen. Ook andere ministers zouden er hun bedenkingen bij hebben. 'De gesprekken gaan door', concludeerde hij. In de tussentijd verplaatst de onderhandeling zich naar de teams van topambtenaren van de instituties en Griekenland.

Ze moeten haast maken, waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog maar eens: er moet een deal zijn voordat maandag de beurzen openen. Ook premier Mark Rutte zinspeelde op dit weekeinde als ultieme deadline. Een mogelijk compromis moet in verschillende lidstaten nog goedkeuring van nationale parlementen krijgen voordat de miljardenlening kan worden overgemaakt, benadrukte hij. 'Dat kost tijd.' De Grieken weten het. Ze weten ook dat de klok pas echt op dinsdagavond afloopt.

Thuis wachten Tsipras en Varoufakis de miljoenen Grieken die Syriza in januari hun stem gaven omdat de partij beloofde een einde te maken aan de Europese gifpil. We gaan weer ambtenaren aannemen, beloofde Tsipras. We blijven af van de pensioenen, zei hij. We stoppen met al die privatiseringen die Brussel van ons eist. Hij won de verkiezingen en erfde van zijn voorgangers niet alleen het strenge Europese maatregelenpakket, maar ook de miljardenschuld en aflossingsverplichting.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel naast IMF-baas Christine Lagarde en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld afp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel naast IMF-baas Christine Lagarde en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden