‘Weer fouten in Puttense moordzaak ’

De rechtbank in Zutphen stevent opnieuw af op een gerechtelijke dwaling in de Puttense moordzaak. Dit was de strekking van het dertien uren durende pleidooi van advocaat Ruud van Boom vrijdag in Zutphen.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dit was de strekking van het dertien uren durende pleidooi van advocaat Ruud van Boom vrijdag op de 23ste zittingsdag in Zutphen.

In de eerste versie van de Puttense moordzaak zaten twee mannen onterecht bijna zeven jaar vast voor de moord op Christel Ambrosius die op 9 januari 1994 verkracht en vermoord werd aangetroffen in het huisje van haar oma. Naderhand werden zij vrijgesproken.

Nu is het OM volgens Van Boom te veel gefocust op zijn cliënt Ron P., omdat zijn dna overeenkomt met een spoor van de moordzaak in de landelijke dna-databank. Er is opnieuw sprake van een tunnelvisie en wordt er niet gekeken naar alternatieve scenario’s en verdachten (zoals een verdachte alleen bekend onder nummer 8064 en broer Bas, van beiden rammelt het alibi).

Meer ontlastend bewijs

Volgens van Boom is er meer ontlastend dan belastend bewijs. Zo is er geen ‘schilfer’ van zijn cliënt op de moordplaats aangetroffen en is er een schaamhaar van een andere man gevonden op haar trui. Ook vier zwakkere sporen verwijzen naar een onbekende man. De drie sporen die het volledige dna-profiel van P. bevatten (het bloedvlekje in de spijkerbroek, het sperma op haar bovenbeen en het vuil onder haar nagels) kunnen ook afkomstig zijn van eerdere seks de dag voor de moord op Ambrosius.

Ron P. beweert namelijk al vanaf de dag dat hij is opgepakt dat hij op vijftien jaar geleden een geheime seksrelatie had met de Puttense stewardess. De deskundigen achten dit scenario zeer onwaarschijnlijk, gezien de hoeveelheid zaadcellen die in het spoor op het bovenbeen van Ambrosius werd gevonden, wat duidt op ‘een recente donatie’, maar ze kunnen het niet uitsluiten.

Het pleidooi van Van Boom stoelt op het idee dat een andere man het sperma van zijn cliënt na de verkrachting op haar been heeft gedropt. Een theorie die indertijd de eerdere veroordeelden de das om deed (hun dna kwam namelijk niet overeen met het gevonden sperma), maar tijdens de herziening naar het rijk der fabelen is verwezen.

Volgens Van Boom heeft de Hoge Raad de verklaring van een deskundige verkeerd geïnterpreteerd. Al een half uur na de seks zou versleping niet meer mogelijk zijn, aldus de raad. Van het spermavocht blijft inderdaad niet veel over, las Van Boom voor, maar zaadcellen kunnen nog dagen leven en samen met slijm van de baarmoeder door een andere man dan de donor worden versleept. Dit is een bekend verschijnsel in de evolutie en bevordert ‘the survival of the latest’, meent de advocaat.

Geheime relatie is mogelijk

Een geheime relatie is in het geval van Christel mogelijk, aldus de advocaat. Ze had meerdere relaties met mannen, soms tegelijkertijd, van wie niemand op de hoogte was. Ron P. wist ook meer van haar af dan de officier van justitie vorige week beweerde. Hij kende haar lengte, haar cupmaat, haar haardracht. In zijn verklaringen bij de politie had hij uitvoerig en ongeremd hierover gesproken. Hem werd door de officier verweten niet te spreken, maar hij is zich pas op zijn zwijgrecht gaan beroepen op advies van zijn advocaat.

Van Boom pleitte voor volledige vrijspraak. Er is geen overtuigend bewijs, er zijn diverse aannemelijke lezingen en de informatie die voor handen is, bevat te veel gebreken, vindt hij. ‘In de Puttense moordzaak komt het nooit meer goed, soms moet men zich daarbij neerleggen. De waarheidsvinding is soms onherstelbaar onmogelijk’, zei hij.

Rechtbanktekening van de Puttense moordzaak, november 2008 (ANP) Beeld
Rechtbanktekening van de Puttense moordzaak, november 2008 (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden