Weer Egyptische bombardementen IS in Libië

Het Egyptische leger heeft een tweede ronde luchtaanvallen uitgevoerd in Libië op extremisten die banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd tegen persbureau AP.

Een koptische predikant toont een foto van een van de vermoorde Egyptische koptische christenen. Beeld afp
Een koptische predikant toont een foto van een van de vermoorde Egyptische koptische christenen.Beeld afp

De bombardementen waren gericht op de oostelijke stad Darna, net als de luchtaanvallen van eerder op de dag. Hoeveel doden er vielen bij de nieuwste bombardementen is nog onbekend. Een Libische bron zei eerder op de dag dat de eerste bommen tientallen levens hadden geëist.

Egypte heeft de internationale coalitie tegen IS opgeroepen ook doelen van de terreurbeweging in Libië aan te vallen. Tot nu toe voert de door de Amerikanen geleide coalitie aanvallen uit op IS-doelen in Syrië en Irak. Daar heeft IS een kalifaat uitgeroepen in een gebied ter grootte van Italië.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben laten weten de Egyptische aanvallen te steunen. 'Wij staan achter alle stappen en maatregelen die jullie nemen om het terrorisme en alle terroristische organisaties uit te roeien', aldus sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. De Italiaanse premier Matteo Renzi zegt 'voor nu' geen interventie te overwegen.

Chaos Libië bedreigend voor Westen?

In Jemen en Libië woeden moeilijk te doorgronden burgeroorlogen. Alle aandacht gaat echter uit naar die andere brandhaarden, Syrië en Irak. Creëert het Westen zo geen nieuwe uitvalsbases voor IS en Al Qaida? Lees het hier.

Een koptische christen bidt voor de vrijlating van 21 geloofsgenoten, die door IS gevangen zijn genomen (en inmiddels zijn onthoofd). Beeld ap
Een koptische christen bidt voor de vrijlating van 21 geloofsgenoten, die door IS gevangen zijn genomen (en inmiddels zijn onthoofd).Beeld ap

Executies

De bombardementen in Libië zijn een reactie op de executie van 21 koptische christenen die al weken werden gegijzeld door IS-extremisten in Libië. Beelden van de executies verschenen gisteravond op internet.

Egyptische straaljagers namen wapendepots en trainingskampen onder vuur, zei een woordvoerder op de staatsradio. De aanvallen waren bedoeld 'om het bloedvergieten te wreken en als vergelding tegen de moordenaars', aldus de woordvoerders. 'Laat iedereen ter wereld weten dat Egyptenaren worden beschermd door een schild.' De gevechtsvliegtuigen zijn veilig teruggekeerd.

De Libische luchtmacht bombardeerde vandaag ook de oostelijke stad Darna, die vorig jaar werd ingenomen door strijders die trouw hebben gezworen aan IS. De commandant van de eenheid zei tegen de zender al-Arabiya dat de actie was gecoördineerd met Egypte. Hij kondigde aan dat er vandaag en morgen meer bombardementen volgen.

Een still uit de door IS gepubliceerde video Beeld Youtube
Een still uit de door IS gepubliceerde videoBeeld Youtube

Onthoofding

De 21 onthoofde koptische christenen werkten als gastarbeider in Libië. President Abdel Fatah al-Sisi van Egypte had al gezegd dat zijn land het recht heeft om op de moordpartij te reageren op een manier die het passend acht. De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van nationale rouw af.

In de vijf minuten durende video is te zien hoe gemaskerde mannen in het zwart een andere groep mannen in oranje overalls het strand op leiden. Eenmaal daar worden de mannen gedwongen te knielen, voorover geduwd en gelijktijdig onthoofd.

Paus Franciscus heeft de executie van de kopten veroordeeld. Volgens hem werden de kopten 'alleen maar vermoord omdat ze christen waren'. 'Ze hebben alleen gezegd 'Jezus, help mij'. Het bloed van onze christenbroeders is een hartekreet. Of je nou katholiek, orthodox, koptisch of luthers bent, het maakt niet uit: het zijn christenen', aldus de kerkvader.

Het Witte Huis veroordeelde eerder al de onthoofding. Een woordvoerder noemde het een 'laffe' daad. Hij zei dat een snelle politieke oplossing voor het conflict in Libië, waar de kopten werden onthoofd, noodzakelijk is. 'Deze gruwelijke daad onderstreept opnieuw de dringende behoefte aan een politieke oplossing voor het conflict in Libië', zei woordvoerder Josh Earnest.

Al-Sisi in de koptische kerk Beeld anp
Al-Sisi in de koptische kerkBeeld anp

Ontvoerd

Het was al bekend dat de 21 Egyptische werklui waren gedood. De Libische overheid bevestigde zaterdag hun moord door IS. De terreurgroep verspreidde eerder al berichten over de moord op de Egyptenaren. Ze werden weken geleden ontvoerd. Veel van de ontvoerde mannen kwamen uit hetzelfde dorp. Sommigen zouden familie van elkaar zijn.

Met de gepubliceerde video zegt IS te bewijzen voet aan de grond te hebben in Libië. De film zou zijn opgenomen in de buurt van Tripoli. 'We staan ten zuiden van Rome', aldus een van de gemaskerde mannen in het Engels. Hij zegt dat de video een boodschap is voor 'de vijandige Egyptische kerk'. 'Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.'

De executies zijn voltrokken uit 'wraak voor de moslimvrouwen die zijn vervolgd door koptische kruisvaarders uit Egypte'. Ook worden de mannen aangeduid als 'de vernederde volgelingen van de Koptische Kerk.'

De ontvoerde mannen kwamen volgens de Egyptische krant Al Shourouk uit het midden van Egypte, maar hadden in de Libische stad Sirte werk gevonden. Dat is niet ongebruikelijk voor Egyptenaren, ook al is bekend dat Libië gevaarlijk is.

Voor christenen lijkt het gevaar in het oosten van het land te groot geworden, nu jihadisten daar de overhand hebben gekregen. Die profiteren van de zwakte van het staatsapparaat, waarvan leger, politie en justitie niet meer in staat zijn de orde te handhaven.

Familieleden van de onthoofde koptische christenen in Sirte, Libië. Beeld ap
Familieleden van de onthoofde koptische christenen in Sirte, Libië.Beeld ap
Koptische christenen vrijdag in Sirte. Beeld ap
Koptische christenen vrijdag in Sirte.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Koptische christenen rouwen in het dorp al-Aour, 220 kilometer ten zuiden van Caïro. Beeld ap
Koptische christenen rouwen in het dorp al-Aour, 220 kilometer ten zuiden van Caïro.Beeld ap
Familieleden van de onthoofde koptische christenen in Sirte, de Libische stad waar de mannen zijn ontvoerd door IS. Beeld ap
Familieleden van de onthoofde koptische christenen in Sirte, de Libische stad waar de mannen zijn ontvoerd door IS.Beeld ap
Nabestaanden van de gedode koptische christenen uit Egypte. Beeld ap
Nabestaanden van de gedode koptische christenen uit Egypte.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden