Weer een scheurtje

Tot Euro 2004 praat PSV'er Arjen Robben (20) een keer per maand met de Volkskrant. In het laatste deel: 'Dat tweede scheurtje is een les geweest.'..

Dat tweede scheurtje in de hamstring was vervelender dan het eerste. Ik was hersteld, 'het ging goed, en na een kwartier spelen tegen FC Groningen, op 11 april, gebeurde het weer. Dan gaat er veel door je hoofd.

'De eerste week heb ik niets gedaan. Sindsdien revalideer ik in Zeist, bij de KNVB. Dat heeft niets te maken met het ontbreken van vertrouwen in de medische staf van PSV, maar ik had mijn laatste minuut voor PSV gespeeld. Het enige doel is nu om het EK te halen. Dan kan ik het best elke dag hier bezig zijn, individueel, waar alle aandacht voor mij is.

'Ik train met Rob Ouderland, fysiothereut van het Nederlands elftal, of met een ander als Rob weg is. Sinds maandag ben ik weer op het veld bezig. Drie keer ben ik deze week in het sporthotel blijven slapen. Dan hoef ik niet in de file te staan en kan ik de volgende dag goed beginnen, zeker nu de training zwaarder wordt.

'Binnen deed ik de eerste weken veel krachttraining. De wond moet herstellen, de spier moet sterk worden, zijn functie hervinden en goed doorbloed zijn.

'Ik ben hier nu een week of vijf, zes. John Nieuwenburg van Ajax zit hier al voor het derde jaar, dis pas triest. Voor hem heb ik enorm veel respect, dat hij het elke keer weer kan opbrengen te revalideren.'

De medische staf van PSV heeft veel kritiek gekregen, omdat je na de vorige hamstringblessure te vroeg zou zijn begonnen. Wat is jouw conclusie?

'Het enige dat je kunt vaststellen is dat ik vroeg ben begonnen. Zes weken hersteltijd is normaal voor zo'n blessure, terwijl ik na ruim vier weken weer speelde. Toch is het te makkelijk om te stellen dat het te snel is geweest. Ik voelde me fit, alles ging goed, op de mri-scan was niets te zien. Maar een wedstrijd is anders dan een training. Tijdens de sprint met Elshot van FC Groningen versnelde ik nen keer.

'Verwijten zijn zinloos. Het is gebeurd, ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik wilde ook graag. Dat tweede scheurtje is een goede les geweest. Ik baalde verschrikkelijk en was er helemaalkapot van. Ga ik het EK nog halen, spookte even door mijn hoofd. En de afsluiting bij PSV is vervelend geweest. Tijdens mijn afscheidswedstrijd zat ik op de tribune.'

Je laatste actie voor PSV is een van pijn in elkaar krimpende Robben.'Ja, terwijl ik twee mooie jaren heb gekend, met enorm veel waardering van de supporters.

Ik heb een goede ontwikkeling doorgemaakt. Ik had nog keer iets willen laten zien. Het was moeilijk en hartstikke vervelend, maar je mverder. Na het verwerken van de teleurstelling heb ik tegen mezelf gezegd: en nu keihard werken.

'De voorbereiding op het EK begint 26 mei. Dan moet ik bij de groep kunnen aansluiten. Natuurlijk moet ik dan misschien nog iets extra doen, individueel, maar ik moet op niveau zijn qua conditie en sterkte van die spier, kunnen sprinten. Ik denk niet dat de hamstring mijn zwakke plek is, maar je wordt toch een stukje onzekerder. Ik neem geen risico meer.'

Bondscoach Advocaat zit vlakbij. Heb je veel contact?

'Ik heb hem een keer gesproken, in het voorbijgaan. Twee minuutjes. Hij zei dat hij op me rekent.'Tegen Griekenland speelde het elftal goed. Inderdaad, zonder vleugelaanvallers. Andy van der Meyde en ik ontbraken en je kunt verschillende systemen spelen.

'Volgens mij k we Europees kampioen worden. De favoriet is Frankrijk, en verder is er een aantal kanshebbers. Je moet in het toernooi groeien. De vorm van de dag is bepalend.'

Wat vond je nieuwe club Chelsea van die tweede blessure?

'Met Chelsea heb ik geen contact gehad. Het was geen kruisbandletsel of beenbreuk, waarmee je een jaar bent uitgeschakeld.'Heb je al een huis? 'We hebben een huisje gevonden buiten Londen, dichtbij het trainingscomplex. Ik heb er behoorlijk veel zin in en mijn vriendin ook. Ze is bijna klaar met de pabo. Volgens mij gaan we ons daar erg thuisvoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden