Weer een krant minder, ach ja

De Gelderlander en de Arnhemse Courant gaan samen. Daarmee houdt de laatste, een van de oudste dagbladen van Nederland, op te bestaan....

Mac van Dinther

'DE Gelderlander lijft Arnhemse Courant in', luidde woensdag de sub opening van dagblad De Gelderlander. De kop is op de redactie van de Arn hemse Courant weinig vreugdevol ontvangen. Zacht uitgedrukt.

'Woedend waren we', zegt politieverslaggever Henk van Gelder. 'Worden dat nou onze collega's?', moppert regioredacteur Maarten Reith. 'Godver', dacht coördinator stadsredactie en ondernemingsraadlid Erik Louwes bij het ontbijt. 'Dit is a-collegiaal.'

En bovendien bezijden de waarheid, benadrukt hoofredacteur Geurt Bos. 'Van inlijving is geen sprake. Het is een samengaan op basis van volstrekte gelijkwaardigheid.' 'Dagbladen in Gelderland fuseren', kopte zijn krant woensdagmiddag.

Maar het gebrek aan collegiaal respect doet niets af aan de constatering dat de Arnhemse Courant, ooit spreekbuis van liberaal Nederland en een van de oudste dagbladen van Nederland, na 187 jaar ophoudt te bestaan.

Met ingang van november verschijnt er nog maar één krant in de regio Arnhem-Nijmegen. Dat is De Gelderlander, die in één klap het grootste regionale dagblad van Nederland wordt, met een oplage van 200 duizend. De Arnhemse Courant zal alleen nog voortleven als subtitel in Arnhem, dat zijn status verliest als een van de laatste two paper cities van Nederland.

Op de redactie van de Arnhemse Courant is het bericht niet als een schok aangekomen. De fusie is de logische uitkomst van de aankoop in september 1999 van De Gelderlander door uitgever Wegener, het moederbedrijf van de Arnhemse Courant. In Nijmegen, de zetel van De Gelderlander, veroorzaakte dat destijds witte gezichten, omdat de Nijmegenaren zich verheven voelden boven de rivalen uit Arnhem. 'Toen hebben wij ook niet de grote triomfator uitgehangen', zegt Louwes. Daar was ook niet echt reden toe, want al snel was duidelijk dat De Gelderlander de bovenliggende partij was.

In maart 2000 beval de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat Wegener de Arhemse Courant in de verkoop moest doen, omdat de uitgever anders een monopolie zou krijgen. Wegener ging daartegen met succes in beroep. Sindsdien is er gewerkt aan een fusie.

Kostenbesparing is een van de uitgangspunten. Wegener denkt met de samenvoeging 10 miljoen gulden per jaar te besparen. Er vervallen 56 arbeidsplaatsen, 39 op de redacties en 17 bij commerciële afdelingen. Dat wordt opgelost via natuurlijk verloop, zegt Bos. 'Er zal geen bloed vloeien.' Wel zullen redacteuren van plaats moeten verwisselen. Van de besparingen wordt onder meer de internetredactie uitgebreid van twee naar zeven mensen.

Samen gaan ze de 'beste krant van Nederland' maken, zegt Bos optimistisch. 'We voegen onze sterkste kanten bij elkaar. De Gelderlander is altijd goed geweest in het grote nieuws, wij zijn beter in de regio.' Dat De Gelderlander de hoofdtitel wordt, is volgens hem logisch, omdat die groter is. De Arnhemse Courant is momenteel een middagkrant, na de fusie wordt het ook een ochtendkrant.

De afgelopen maanden is de fusie in werkgroepen voorbereid. Daarin kwamen ook cultuurverschillen naar voren tussen de Nijmegenaren en de zuiniger uitgevallen Arnhemse collega's, zegt Louwes. 'Als we gingen eten, wilden de Arnhemmers eerst praten over de volgorde van het menu, de Nijmegenaren zeiden meteen: iedereen bier. Maar de sfeer was fantastisch. Heel collegiaal, niks arrogants.'

De aangekondigde opheffing van hun lijfblad heeft nog niet geleid tot een opstand van boze lezers. Arnhem reageert tamelijk lauw op de teloorgang van de pluriforme pers, blijkt uit een inventarisatie van de twee kranten.

Het Gelders Opera en Operette Gezelschap maakt het weinig uit of er één of twee recensenten komen. De voorzitter van de Arnhemse Boys vindt het wel zo gemakkelijk dat er straks maar één wedstrijdverslag te lezen is. Burgemeester Paul Scholten van Arnhem ziet 'nieuwe kansen'.

Politiecommissaris Max Daniel zal de 'positieve grondhouding' van de Arnhemse Courant missen. Vooral de politiek betreurt het verdwijnen van de krant. Twee kranten laten zich beter tegen elkaar uitspelen, zegt PvdA-fractievoorzitter Dick Tiemens. 'Als je een van beide een primeur gunt, krijg je meer exposure.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden