Wéér een bres: Estefan op het Tiananmen Plein

Vrolijke noten in Peking, maar IOC-voorzitter Rogge kan zijn ergernis niet verbergen: ‘Wij runnen het internet niet.’

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Precies 2008 musici uit China, Amerika, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Guam zetten op het middaguur een oude hit in van Gloria Estefan. Ook de bekende klanken van de eigenzinnige Ierse zangeres en componiste Enya weerklinken in de brandende hitte op het Tiananmen Plein.

Het maakt van zondag 3 augustus een historische dag, zoals er de komende weken waarschijnlijk meerdere kleine bressen zullen worden geslagen in het oude Chinese communistische pantser; precies zoals het IOC het in 2001 in gedachten had bij de toewijzing van de Spelen.

Nooit eerder mocht een buitenlands gezelschap muziek maken op deze historische plek van Peking. De tenoren Luciano Pavarotti, Placido Domingo en José Carreras zongen in 2001 wel in de Verboden Stad. Het was voor de Chinezen destijds het ultieme bewijs dat het land klaar was voor de organisatie van de Olympische Spelen.

Zeven jaar later – en vier dagen voor de opening van het evenement – is nog lang niet iedereen daarvan overtuigd. In Peking is behoefte aan een vrolijke noot.

Het moet wel worden gezegd dat de muzikale bijeenkomst op het Tiananmen Plein alleen toegankelijk is voor genodigden en de omgeving hermetisch wordt afgesloten door de politie. Maar het kan in elk geval worden geïnterpreteerd als een mogelijk symbool voor de nieuwe openheid in China.

Die staat weer eens in het blikveld. Het noopt IOC-voorzitter Jacques Rogge ertoe zijn geplande persconferentie een dag te vervroegen.

Het lijkt een vorm van crisismanagement, omdat het debat over de persvrijheid zich maar voortsleept in Peking. Rogge houdt het er op dat de bijeenkomst met het uitvoerend comité van het IOC eerder was afgelopen dan gepland.

De IOC-voorzitter tracht met zijn antwoorden het onderwerp over het dode punt heen te helpen. Het olympische dorp is volgens hem ‘het mooiste ooit’. En als de competitie begint, zal de magie van de Spelen de regie overnemen.

De vergelijking met de rommelige opbouw naar de Spelen van Athene, in 2004, gaat niet op. ‘Dat was heel iets anders. Vandaag de dag bestaan er geen zorgen over de organisatie’, zegt Rogge.

De slogan ‘een wereld, een droom’, die op alle banieren door de hele stad is gedrukt, blijkt voor meer dan een interpretatie vatbaar. Het irriteert Rogge zichtbaar dat het IOC onder vuur ligt vanwege de mensenrechtensituatie in China en het gebrek aan volledige toegang tot het internet. De Chinese organisatie deed zeven jaar geleden andere beloftes.

Rogge zegt desondanks nooit spijt te hebben gehad van de toewijzing van de Spelen aan Peking, hoewel hij zelf in 2001 voor Parijs zou hebben gestemd. Hij verdedigt de censuur. China was nog nooit zo toegankelijk als nu, verwijst de Belg naar het verleden. ‘Dat is wat telt.’

De blokkade van politiek en maatschappelijk gevoelige internetsites neemt hij voor lief. Eerder in de week greep hij persoonlijk in toen tal van pagina’s niet toegankelijk bleven voor de internationale media. Het maakte sommige organisaties, Wikipedia en BBC International weer bereikbaar.

De toezegging van het organisatiecomité in Peking aan het IOC is volgens Rogge dat de Chinezen ‘een zo groot mogelijk toegang’ tot het internet garandeerden. En niet de volledige en ongecensureerde toegang.

‘Ik ga me niet verontschuldigen voor iets waar het IOC niet verantwoordelijk voor is. Wij runnen het internet niet in China. De Chinese autoriteiten runnen het internet in China.’

Rogge geeft wel toe dat zijn organisatie in de gesprekken met de organisatie mogelijk naïef is geweest. ‘Ik zou willen zeggen dat wij idealisten zijn. En idealisme gaat gepaard met een bepaalde mate van naïviteit.’

De scepsis blijft, ook na de toelichting van Rogge. De All-China Games zijn in het International Broadcast Centrum al omgedoopt tot de Killjoy Games. Bij NBC wordt geklaagd dat er maar beperkt kan worden uitgezonden vanaf het Tiananmen Plein.

De Amerikaanse tv-zender betaalde 894 miljoen dollar voor de uitzendrechten van het evenement. Mogelijk zal NBC financiële compensatie zoeken als het IOC de beloftes niet nakomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden