Weer een bittere pil voor vitaminefans

Bewering:

'Multivitamines voorkomen hart- en vaatziekten.'


We waren gebleven bij het nut van multivitamines ter preventie van dood en verderf. Dat nut was, zoals u zich zult herinneren, bij kanker miniem: van duizend gezonde middelbare mannen krijgen er gewoonlijk zo'n 180 na tien jaar kanker, maar als ze al die jaren trouw hun dagelijkse multivitamientje nemen, 170. In kankersterfte maakt het nog minder uit - zo weinig dat het wel toeval zal zijn.


Die enigszins teleurstellende resultaten werden een paar weken geleden bekendgemaakt; deze week was het de beurt aan de laatste strohalm van de vitamineadepten, multivitamines ter preventie van hart- en vaatziekten. Onderzoeker Howard D. Sesso mocht maandag zijn bevindingen openbaren op het congres van de American Heart Association en op dezelfde dag in de Journal of the American Medical Association - in het mediacircus dat voedingswetenschap heet, wordt niets aan het toeval overgelaten.


Om meteen maar alle spanning voor de voorstelling weg te nemen: er blijkt geen enkel verband tussen het jarenlang slikken van multivitamines en het voorkomen van enige vorm van hart- en vaatziekten. Niet van hartinfarcten, niet van herseninfarcten, niet van hersenbloedingen. Het maakt niet uit of mannen al een geschiedenis van hart- en vaatziekten achter de rug hadden bij het begin van de studie of niet, en het slikken van multivitamines scheelt ook niet in sterfte aan andere oorzaken. Vitaminepillen zijn, anders gezegd, alleen nuttig voor mensen met vitaminetekorten.


De cijfers waren eigenlijk wel heel bedroevend na alle inspanningen die de onderzoekers zich getroost hadden. Zij voorzagen, ruim elf jaar lang, 14.641 artsen van doordrukstrips met hetzij multivitaminepillen hetzij pillen zonder vitamines, en noteerden in die tijd alle cardiovasculaire avonturen van de dokters. Artsen zijn een braaf volkje: ze hielden zich trouw aan het regime en slikten zeker tweederde van de in totaal ruim vierduizend pillen die ze te verstouwen hadden gekregen.


Veel profijt hebben ze daar, zoals gezegd, niet van gehad. Van de dokters die de echte multivitamines slikten, kreeg 11,8 procent een infarct of een beroerte, in de placebogroep was dat 11,7 procent. Ook uitgesplitst naar infarcten en soorten beroerten waren er geen verschillen te ontdekken. In de placebogroep was 5,8 procent van de dokters na elf jaar aan een infarct of beroerte overleden, in de multivitaminegroep een fractie minder, 5,5 procent - eveneens een zo gering verschil dat het wel toeval zal zijn.


Het enige wat net een beetje scheelde - maar dat was niet waar de onderzoekers in eerste instantie naar keken, dus dat telt niet echt - was de afzonderlijke sterfte aan hartinfarcten: in de placebogroep overleed in die elf jaar 0,6 procent van de artsen aan een hartinfarct, in de vitaminegroep 0,4 procent.


'Deze data ondersteunen niet het gebruik van multivitamines ter voorkoming van hart- en vaatziekten, waarmee het belang is aangetoond van langlopende klinische trials bij algemeen gebruikte voedingssupplementen', besluiten de onderzoekers hun artikel - verwijzend naar de talloze eerdere onderzoeken waarin de meest fantastische resultaten werden gemeld na een paar jaar vitaminegebruik. Die onderzoeken waren, niet verwonderlijk, veelal gesponsord door vitaminefabrikanten - het is wellicht goed nog even te melden dat ook voor dit langlopende onderzoek, met voor hen zo ongelukkige resultaten, de bedrijven als BASF, Pfizer en DSM in de buidel getast hebben. Zij hadden, volgens de tegenwoordig verplichte melding aan het slot van een wetenschappelijk artikel, geen enkele invloed op de studie.


Er zit dus, weldoorvoede middelbare mannen, niets anders op: toch maar gewoon goed bewegen en gezond eten. Het dagelijkse multivitamientje is niets dan een placebo, en wie denkt dat hij zijn zittende leven kan compenseren met een dagelijkse stoot vitamines, komt van een koude kermis thuis.


Oordeel:

Helaas, er zit weinig anders op dan toch maar een beetje bewegen en gezond eten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden