Weer een bankier die het woord ‘sorry’ kent

Nadat Floris Deckers (Van Lanschot bankiers) zich half maart in het openbaar verontschuldigde voor zijn aandeel in de kredietcrisis, was het woensdag de beurt aan Sjoerd van Keulen, de scheidend topman van SNS Reaal. Zo leek het.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Op de aandeelhoudersvergadering van de bank-verzekeraar in de Jaarbeurs in Utrecht zei Van Keulen het ‘zuur’ en ‘spijtig’ te vinden wat er het afgelopen jaar bij het bedrijf is gebeurd. ‘We zijn er goed ziek van.’

SNS Reaal boekte in de laatste twee kwartalen van 2008 een verlies van 730 miljoen euro en moest bij minister van Financiën Wouter Bos aankloppen voor een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro.

Hoewel David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters de woorden van Van Keulen een ‘aardig’ gebaar noemt, had het excuus volgens hem niets met de crisis te maken. ‘Van Keulen zei dit als antwoord op een vraag van ons over de woekerpolissen’, aldus Tomic.

‘We vroegen wat er gebeurd was en wie daarvoor verantwoordelijk was. Daarop antwoordde hij dat het bedrijf fouten heeft gemaakt en in de toekomst voorzichtiger moet zijn.’ Van Keulen voegde daar overigens direct aan toe dat zijn excuus niet moest worden uitgelegd ‘als erkenning dat we iets onbehoorlijks hebben gedaan’.

Van een groots mea culpa mocht dan geen sprake zijn, volgens Tomic is het tenminste een begin. ‘Je hoopt alleen wel dat bankiers van tevoren tot dit soort inzichten komen.’

Afgelopen februari al riep Minister Bos (Financiën) Nederlandse bankiers op zich wat nederiger op te stellen. Tot op heden werd die oproep door de sector met een luid stilzwijgen beantwoord.

Sjoerd van Keulen, bestuursvoorzitter van bankverzekeraar SNS Reaal. (ANP) Beeld
Sjoerd van Keulen, bestuursvoorzitter van bankverzekeraar SNS Reaal. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden