Weer code rood in Peking vanwege alarmerende hoeveelheid smog

Voor de tweede keer in een maand tijd hebben de autoriteiten in China de hoogste alarmfase afgekondigd voor de grote hoeveelheid smog in Peking. Staatspersbureau Xinhua meldde dat de alarmfase rood vrijdagochtend is afgekondigd.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Volgens persbureau Bloomberg geldt de alarmfase voor zaterdag tot en met dinsdag. Aanleiding is de voorspelling dat de Chinese hoofdstad wordt getroffen door smog die zwaarder is dan de smog waar Peking vorige week mee te maken kreeg.

De alarmfase betekent dat onder meer scholen lessen moeten afgelasten en dat bouwwerkzaamheden in de open lucht niet mogen worden gedaan. Bij code rood wordt het gebruik van voertuigen beperkt en zijn barbecues en vuurwerk verboden.

Vorige week maandag werd de alarmfase ook al afgekondigd. Een koufront had de verstikkende smog weggeblazen, waarna de donderdag erop het alarm werd ingetrokken. Meteorologen vreesden al dat de smog zou terugkomen.

Smogblog

Volkskrantcorrespondent Marije Vlaskamp hield twee weken geleden een smogblog bij vanuit de Chinese hoofdstad. Lees hier het smogblog van de Volkskrant. 'Smog hoort bij het China-correspondentschap zoals brandende zon bij het Midden-Oosten.'

Cynisme

Waarom nu de rode alarmfase? Misschien speelt bij deze omslag het toenemende cynisme mee van Chinezen over de onmacht van de overheid, schreef Volkskrant-correspondent Marije Vlaskamp eerder. Ondanks een al jaren geleden begonnen 'oorlog tegen smog' krijgt de regering het probleem maar niet onder controle. Bewoners van door luchtvervuiling verziekte steden zoals Londen en Los Angeles kregen pas schonere lucht na demonstraties en acties, maar op massale onvrede zit de Chinese éénpartijstaat niet te wachten. Ook internationaal oogt het vreemd dat China wel verklaart voor een beter milieu te vechten, maar intussen bitter weinig zichtbare resultaten boekt.

Een meisje draagt een mondkapje tegen de smog in Peking. Beeld epa
Een meisje draagt een mondkapje tegen de smog in Peking.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden