Weer bloedbad in Kiev, EU straft Oekraïners

Voor de tweede keer in 3 dagen is het conflict tussen betogers en regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev ontaard in een bloedbad. Een bestand dat woensdagavond was aangekondigd, sneuvelde donderdag al in de ochtend. Ondertussen legde de Europese Unie de eerste sancties op aan Oekraïne en liet het blok weten een overgangsregering in het Oost-Europese land te willen.

Demonstranten in Kiev stoken de barricades op.Beeld epa

In het centrum van Kiev vielen tientallen dodelijke slachtoffers. Er waren hevige gevechten tussen ordetroepen en tegenstanders van de regering van president Viktor Janoekovitsj. Op beelden was te zien dat beide kampen vuurwapens gebruikten.

De Nederlandse docent Henk Donners aan de Sjevtsjenko-universiteit in Kiev noemt de sfeer in de stad angstaanjagend. Enkele van zijn studenten gingen donderdag ook naar het Onafhankelijkheidsplein. 'Ik maak me grote zorgen. Ik ken die jongens en weet hoe fanatiek ze zijn.'

'Schieten op alles dat beweegt'
'Het zijn ook de extremisten die in het wilde weg met wapens schieten, op alles wat beweegt, lijkt wel. Maar ook worden mensen beschoten als ze te dicht bij de veiligheidstroepen komen', aldus de Nederlander.

De geweldsuitbarsting vond plaats op de dag dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk in Kiev waren. Ze bezochten de stad om de situatie in ogenschouw te nemen en met president Janoekovitsj te praten.

Inreisverbod
De EU legde ondertussen Oekraïense functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het geweld een inreisverbod op voor de EU-lidstaten. Ook worden de tegoeden in de EU van deze personen bevroren. Voor wie de sancties precies gaan gelden, is nog niet duidelijk. De Verenigde Staten legden eerder al reisbeperkingen op aan Oekraïense functionarissen.

De EU wil ook dat er een overgangsregering komt in Oekraïne. De Europese ministers in Kiev bespraken een stappenplan waarin dat een onderdeel is met Janoekovitsj. Het plan moet volgens de EU een politieke oplossing bieden voor het inmiddels bloedige conflict. Wat de rol van Janoekovitsj in de overgangsregering zou moeten worden is niet duidelijk.

Rusland boos over sancties
Europa is door de steun aan prowesterse tegenstanders van de pro-Russische Janoekovitsj inmiddels hard in botsing gekomen met Rusland. Sancties zijn volgens de Russen niet legitiem en doen volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zelfs aan chantage denken.

Er komt geen wapenembargo. Maar er komt de komende uren wel een verbod op het exporteren van spullen die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals bijvoorbeeld wapenstokken.

Reizen naar Oekraïne ontraden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt 'niet-essentiële' reizen naar delen van de Oekraïne: de steden Kiev, Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky.

Het ministerie vraagt Nederlanders die in Kiev zijn dringend bepaalde gebieden te mijden: rondom het parlementsgebouw, de Institutska- en Shovkovyychnastraat, Mariinski Park en de Hrushevskohostraat. Ook kunnen ze beter wegblijven van Maidan (Independence Square en European Square) en gemeente- en parlementsgebowen in het centrum van Kiev.

Beeld epa
Beeld epa
Beeld ap
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden