Weer bestuurder Frans Maas weg door conflict

Een machtsstrijd binnen de bestuurstop van transporteur Frans Maas heeft in minder dan een jaar het tweede slachtoffer geëist. Woensdag maakte de raad van bestuur van het beursfonds bekend dat president-directeur D....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Geraeds was vanaf de jaren tachtig verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de logistieke afdeling, die inmiddels de snelst groeiende omzet en winst noteert binnen Maas. De vertrekkende directeur wordt gezien als de grote roerganger achter dit succes. Geraeds was 37 jaar in dienst bij het concern uit Weert. Volgens ingewijden is zijn vertrek het gevolg van een conflict met de raad van bestuur over de toekomst van het bedrijf.

Bestuurslid P. Timmermans zegt echter dat Geraeds 'persoonlijke' motieven had om het concern te verlaten. 'Ik vind het niet netjes om mededelingen te doen over het vertrek van een medewerker.' Een verschil van mening tussen de raad van bestuur en Geraeds is volgens Timmermans 'niet aan de orde'.

Het vertrek van de directeur is 'niets bijzonders', meent het bestuurslid. 'Hij is gewoon één van de twintig directeuren binnen ons bedrijf. Er vertrekken wel vaker medewerkers. Het klinkt niet aardig als ik het zeg, maar niemand is onvervangbaar.' Timmermans zelf zal de functie van Geraeds overnemen. 'Er is genoeg kennis. Dus dat is geen probleem.' De vertrekkende directeur geeft geen commentaar op zijn vertrek en verwijst naar de raad van bestuur.

Insiders spreken wel degelijk van een conflict. Geraeds zou van mening verschillen met de bestuursleden Benjamins en Timmermans over de toekomst van het bedrijf. De divisie-directeur wilde het accent verleggen van de internationale expeditie naar afdeling logistiek, die veel winstgevender is.

Het bestuurslid Benjamins, tevens hoofdverantwoordelijke voor de afdeling expeditie, verzette zich daar samen met zijn collega Timmermans heftig tegen. Dit leidde tot het vertrek van Geraeds.

De expeditie-divisie boekte het afgelopen jaar met name in Duitsland tegenvallende resultaten. Er moest een verlies van 3 miljoen gulden genoteerd worden, terwijl er op een minimale winst was gerekend. Volgens Timmermans gaat het inmiddels de goede kant op met de expeditie. 'Benjamins is bezig er een klinkend verhaal van te maken. Het zou heel dom zijn om er mee te stoppen.'

Bestuursvoorzitter Oliemans stapte in februari van dit jaar om dezelfde reden op als Geraeds. Ook hij wilde het zwaartepunt binnen het bedrijf leggen bij de logistieke dienstverlening. Oliemans was pas sinds 1995 in dienst bij de transporteur. In deze periode werkte hij de verliescijfers weg. Ook bij zijn vertrek gaf het concern 'persoonlijke motieven' op als reden.

'Het is aan de raad van commissarissen om commentaar te geven op de aanstelling of het ontslag van een bestuursvoorzitter', zegt Timmermans. 'Maar het was in elk geval lang niet altijd duidelijk wat meneer Oliemans nu precies wel en niet wilde.' De financiële sanering was volgens Timmermans niet de verdienste van Oliemans. 'Dat proces was al eerder ingezet.

Er is sinds het vertrek van Oliemans geen nieuwe bestuursvoorzitter aangesteld. Timmermans en Benjamins maken samen de dienst uit. Door het vertrek van Geraeds hebben ze nu ook de leiding over de twee belangrijkste divisies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden