Weer autobedrijven in de problemen

De alsmaar dalende autoverkopen eisen steeds meer slachtoffers. Nadat eerder deze week Kroymans Corporation failliet was gegaan, stevenen opnieuw twee grote autobedrijven op een faillissement af.

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Donderdag sloot het bedrijf Autodrôme met onmiddellijke ingang al zijn vestigingen. Het bedrijf heeft filialen in Hoogeveen, Emmen, Groningen, Assen, Leek en Winschoten. Er werken 250 mensen. Het bedrijf bestaat uit een bedrijfswagenonderdeel, een schadeherstelbedrijf, een leasetak en autoboulevards waar onder andere Nissans, Dacia’s en Renaults verkocht worden.

Volgens vakbond CNV Metaaltechniek heeft het bedrijf ontslag aangevraagd voor alle werknemers. ‘Het bedrijf verkeerde al een tijdje in zwaar weer en nu zit alles tegen’, aldus een woordvoerder. Bij Autodrôme was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

De grote Mercedes-dealer Liam met zeven vestigingen in onder meer Leiden en Amsterdam heeft surseance van betaling aangevraagd. ‘Als ik eerlijk ben, is een faillissement onafwendbaar’, zegt een woordvoerder van importeur Mercedes Nederland. Bij het bedrijf werken 180 mensen. ‘Het is een gevoelige klap. Liam is een grote dealer in de Randstad. Er wordt nu bekeken of er nog toekomst is voor het bedrijf of delen daarvan’, aldus de Mercedes-woordvoerder.

Nederlandse autodealers zuchten zwaar onder de sterk gedaalde autoverkopen. Vooral grote en middelgrote ondernemingen die de laatste jaren andere dealers hebben opgekocht, bezwijken onder hun schuldenlast. Zij hebben hun overnamen vaak vrijwel geheel met geleend geld gefinancierd. Doordat de verkoop van veel automerken soms wel met de helft is ingeklapt, draaien deze bedrijven nu met zwaar verlies. Vanwege de problemen waarin de autosector zich bevindt, zijn banken niet bereid deze autobedrijven van nieuw kapitaal te voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden